Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osam tajni srećnog braka

Kako na brak utiče bliskost muža sa ženinom familijom, gde je ključ za bračnu dosadu i čemu morate posvetiti deset minuta svakoga dana... pročitajte šta kažu psiholozi.

  Izvor: LepaiSrecna

1. Oslušnite ton priče „kad smo se nas dvoje sreli...“

Priča o prvom susretu bračnih drugova, pokazalo se, može da u značajnoj meri da predskaže opstanak braka bar u kratkoročnoj budućnosti. Dr Džon Gotman, psiholog koji na Vašingtonskom univerzitetu vodi laboratoriju za istraživanje porodice, zabeležio je lične istorije 52 para sa petogodišnjim bračnim stažom, a onda ih ponovo ispitao tri godine kasnije. Ispostavilo se  da je priča o prvom susretu bila pouzdani predznak trajanja braka u 94 odsto slučajeva. Naime, srećni parovi su o prvom susretu pričali kroz smeh i s nostalgijom, dok su se nesrećni sećali situacije u negativnijem svetlu. Dakle, ako čujete svog partnera kako prepričava romansu sarkastičnim ili kritičkim tonom, potrudite se da otkrijete šta leži iza takvih emocija.

2. Svađajte se... ali pažljivo odabranim rečima.

Budućnost jednog para lako se može predvideti po načinu na koji se svađaju, tvrdi dr Gotman. On izdvaja četiri negativne emocije koje naziva “toksičnim” u svađi. To su: kritizerstvo, prezir, odbrambeni stav i zatvaranje. Nasuprot tome, srećni partneri koji se osećaju sigurno u braku pribegavaju pozitivnim taktikama kako bi razbili napetost. To su: humor, nežnost i razumevanje tačke gledišta onog drugog. To, naravno, ne znači da se srećnim parovima  baš nikad ne omaknu i negativne reakcije. Ali, odnos negativnih i pozitivnih je, otprilike, 1 prema 5. 

Gotman podseća da parovi tako učvršćuju prijateljstvo na koje će moći da se oslone kad naiđu ozbiljne bure. Zato imajte na umu da reči mogu da ojačaju ili slome bračne veze. Kad sledeći put uđete u raspravu, razmislite da li baš morate da pobedite u svakoj čarki.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije