1. Oslušnite ton priče „kad smo se nas dvoje sreli...“

Priča o prvom susretu bračnih drugova, pokazalo se, može da u značajnoj meri da predskaže opstanak braka bar u kratkoročnoj budućnosti. Dr Džon Gotman, psiholog koji na Vašingtonskom univerzitetu vodi laboratoriju za istraživanje porodice, zabeležio je lične istorije 52 para sa petogodišnjim bračnim stažom, a onda ih ponovo ispitao tri godine kasnije. Ispostavilo se  da je priča o prvom susretu bila pouzdani predznak trajanja braka u 94 odsto slučajeva. Naime, srećni parovi su o prvom susretu pričali kroz smeh i s nostalgijom, dok su se nesrećni sećali situacije u negativnijem svetlu. Dakle, ako čujete svog partnera kako prepričava romansu sarkastičnim ili kritičkim tonom, potrudite se da otkrijete šta leži iza takvih emocija.

2. Svađajte se... ali pažljivo odabranim rečima.

Budućnost jednog para lako se može predvideti po načinu na koji se svađaju, tvrdi dr Gotman. On izdvaja četiri negativne emocije koje naziva “toksičnim” u svađi. To su: kritizerstvo, prezir, odbrambeni stav i zatvaranje. Nasuprot tome, srećni partneri koji se osećaju sigurno u braku pribegavaju pozitivnim taktikama kako bi razbili napetost. To su: humor, nežnost i razumevanje tačke gledišta onog drugog. To, naravno, ne znači da se srećnim parovima  baš nikad ne omaknu i negativne reakcije. Ali, odnos negativnih i pozitivnih je, otprilike, 1 prema 5. 

Gotman podseća da parovi tako učvršćuju prijateljstvo na koje će moći da se oslone kad naiđu ozbiljne bure. Zato imajte na umu da reči mogu da ojačaju ili slome bračne veze. Kad sledeći put uđete u raspravu, razmislite da li baš morate da pobedite u svakoj čarki.

PageBreak

3. Osvežavajte brak novitetima.

Tipična sreća novopečenih mladenaca traje, otprilike, oko dve godine, tvrdi psiholog Sonja Ljubomirski, profesorka Univerziteta u Kaliforniji i autorka knjige “Mitovi o sreći – šta bi trebalo da vas usreći, a ne uspeva i šta vas usreći premda ne bi trebalo”.

Na sreću, Sonja je utvrdila da parovi mogu da se adaptiraju time što će razviti osećaj dugoročnog zadovoljstva zbog kojeg im ne smeta bračna dosada. Taj osećaj ćete učvrstiti uvođenjem pozitivnih promena u svoj život, kao i novim iskustvima s partnerom. “Ne moraju to biti ekskluzivni doživljaji kao što su bandži skokovi” – objašnjava autorka knjige o sreći. “Neka to bude učenje stranog jezika, novi zajednički hobi, bilo šta čime se do sada niste bavili”. Zajednička iskustva mogu da utiču ne samo na zadovoljstvo partnerom već i na obnavljanje strasti u braku.

4. Velikodušnost će vam doneti sreću.

Prema rezultatima Nacionalnog projekta o braku Univerziteta u Virdžiniji, velikodušnost je među glavnim prediktorima bračne sreće. Istraživači su otkrili da su srećniji  oni muževi i žene koji su pokazali visok rezultat pri merenju velikodušnosti – definisanu kao “vrlina čestog i dobrovoljnog pružanja svom partneru”. To se ne odnosi na skupocene parfeme i luksuzna putovanja, već male radosti koje darujete, poput kafe pripremljene ujutru i to baš po ukusu partnera. To je, zapravo, ono što se ne može platiti nikavim novcem.

PageBreak

5. Ipak se računa i familija.

Istraživanja potvrđuju da odnosi sa porodicom supružnika utiču na sreću i dužinu braka. Rizik od razvoda je oko 20 odsto manji ukoliko je suprug u bliskim odnosima sa tazbinom, tvrdi Teri Orbruh, profesorka na Institutu za drušvena istraživanja na Univerzitetu u Mičigenu. Međutim, obrnuta je situacija kod supruge – ako je ona bliska s muževljevom familijom, rizik od razvoda je za oko 20 odsto veći. “U prvom slučaju, supruga oseća da je muž podržava po tome što ceni i njenu porodicu”, objašnjava profesorka Orbruh. “U drugom, potreba da održi prisnost sa muževljevom porodicom predstavlja poseban napor i otežava brak.” Treba uspostaviti zdrave granice s familijom i ne širiti razgovor na bračne teme, tvrde psiholozi.

6. Nađite vremena za bračnog druga.

... ili se spremite na mogućnost da ćete morati da tražite novog! Profesorka Orbruh pratila je 343 para tokom perioda od 26 godina, a u godišnjim intervjuima je 98 odsto srećnih supružnika reklo da vrlo “intimno” poznaje svog partnera. To znači da su znali sve o njihovim prijateljima, snovima, strepnjama i unutrašnjim konfliktima. Pedeset odsto srećnih reklo je da “često” otkriva partneru svoju intimu, dok ih je među nesrećnima samo 19 odsto reklo to isto.

Zato Teri Orbruh predlaže pravilo nazvano “10 minuta”. To je minimum vremena koje svakoga dana morate posvetiti razgovoru s partnerom – a da pritom tema ne bude posao, porodica, kućne obaveze ili vaš brak. Ljudi često veruju da je razgovor o održavanju domaćinstva intimna konverzacija, ali to, ipak nije slučaj.

PageBreak

7. Vera održava brak.

Parovi koji upražnjavaju istu duhovnu praksu srećniji su , a razvodi među njima su ređi, pokazala je analiza 1.630 parova tokom Nacionalnog projekta o braku. Procenat “srećnijih” varira od 3 odsto kod onih koji idu na iste religijske službe pa sve do 26 odsto  kod onih koji smatraju da je bog “centar njihovog braka”. Pokazalo se da to naročito važi za supruge. Direktor ovog projekta Bredli Vilkoks kaže da je važan doživljaj da brak “ima i neki širi značaj” i da takve supružnike posebno podržavaju i njihova šira familija i religijska zajednica. 

8. Brak će, s godinama, biti sve bolji (bar za supruge)

Psiholozi Univerziteta u Kaliforniji koji rade na Institutu za istraživanje ličnosti i društva pratili su stotinak  udatih žena tokom 18 godina – od njihovih četrdesetih pa sve do ranih šezdesetih godina – i merili stepen njihove bračne sreće. Ispostavilo se da ona, vremenom, raste i to naročito kod žena kojima su deca porasla i napustila kuću. Kod njih se nije nužno produžilo vreme koje provode s partnerom, ali se svakako poboljšao način na koji ga provode. 

Istraživači zaključuju da supružnici koji trpe napore roditeljstva treba da nađu snage da “izdrže” ali i da ugrabe po neko veče i vikend samo za sebe. Kad je reč o uticaju dužine braka na sreću muževa, ta je studija upravo u toku. Iščekujemo nestrpljivo rezultate.