S obzirom na to da su seksualni napasnici skloni da napadaju u trenucima kada procene da je potencijalna žrtva najslabija, važno je unapred razmišljati i uvežbati neke od mogućih reakcija kako biste se, ukoliko do uznemiravanja dođe, vrlo brzo snašle u novonastalim okolnostima, piše Cosmopolitan.

Jedan od najčešćih vidova seksualnog uznemiravanja dešava se upravo na ulici, kada najmanje to očekujete, tako da je najbolje, zlu ne trebalo, pripremiti se unapred uživljavanjem u mogući scenario.

Koji stav da zauzmete prema osobi koja vas seksualno uznemirava?

- Neka vaše telo govori umesto vas tako što ćete zauzeti čvrst odbrambeni stav. Gledajte napasnika pravo u oči i obratite mu se strogo, jasnim i razumljivim rečima. Koristeći svoj glas u kombinaciji sa odgovarajućom mimikom lica i govorom tela, bez pomešanih signala, ostavićete utisak samopouzdane i snažne osobe.

- Zračite poverenjem i mirnoćom. Čak i ako se ne osećate tako, važno je da delujete kao neko ko je smiren, ozbiljan i osoba od poverenja.

- Nikad se ne izvinjavajte, ne nudite izgovore i ne postavljajte pitanja. Ne postoji razlog zašto bi vama bilo žao zbog toga što se osećate kako se osećate. Budite čvrsti. Umesto da rečenicu počnete sa „Ja se izvinjavam...“, „Meni je jako žao...“, „Molim vas...“ kažite direktno „Prestani da radiš to i to!“.

- Ne ulazite u raspravu sa napasnikom, ne pokušavajte da ga urazumite i nipošto ne odgovarajte na pitanja koja vam postavlja. Nema potrebe da reagujete na njegove pokušaje da privuče vašu pažnju ili pitanja koja mu padnu na pamet da vam postavi, niti da odgovarate na pretnje, pokušaje optuživanja ili svaljivanja krivice na vas. Držite se svog plana. Ponovite svoj zahtev ili se jednostavno okrenite i idite odatle.

- Nemojte da psujete i ne dozvolite sebi da izgubite kontrolu. Ova vrsta reakcije samo će potpiriti napadačevu agresivnost i sklonost ka nasilništvu, a vama može da odmogne tako što biste u očima potencijalnih posmatrača vi ispali ti koji ste ludi ili kao osoba koja nije u pravu, a da prethodno niko nije zapazio šta je nasilnik vama učinio.

- Vi određujete kada je kraj i postavljate granicu koja je po vama dokaz da ste sa uspehom prevazišli problem. Ukoliko ste rekli sve što ste imali i spremni ste da se sklonite, to i uradite.

Šta reći osobi koja vas seksualno uznemirava?

- Imenujte vrstu ponašanja i zauzmite čvrst stav da se ne slažete sa istim. Na primer, možete da kažete „Ne zviždite za mnom, to je seksualno uznemiravajuće“, ili „Ne pipajte me, to je seksualno uznemiravanje“

- Kažite im tačno ono što želite da oni učine „Sklonite se od mene“, „Prekinite da me dodirujete“ ili „Pomerite se tamo“

- Upotrebljavajte izjavne, a ne upitne rečenice kada zahtevate da vas ostavi na miru. U redu je da kažete „Ostavite me na miru“, ali nikako „Hoćete li, molim vas, da me ostavite na miru?“.

- Slobodno iznesite uopšteni stav koji imate po pitanju uznemiravanja, poput „Prestanite sa uznemiravanjem žena. Meni se to uopšte ne dopada. Niko to ne voli. Ljudi zaslužuju da ih poštujete.“ Izgovorite ovo neutralnim, ali samopouzdanim tonom.

- Upotrebite A-B-C formulu (i budite vrlo konkretni kod stavke A i C). Iznesite u čemu je problem. Objasnite kako se osećate. Recite mu šta želite. „Kada zviždućete za mnom to čini da se osećam veoma neprijatno. Ukoliko želite da razgovarate sa mnom, obratite mi se sa Dobar dan.“

- Identifikujte počinioca. „Vi u žutoj košulji, prestanite da me dodirujete“ Ovo je posebno korisno u situacijama kada vas neko uznemirava dok ste okruženi drugim ljudima.

- Napadnite ponašanje, a ne osobu. Bolje mu recite šta on to radi što vama ne prija, nego da optužujete celokupnu ličnost. „Suviše ste mi se približili“, umesto „Vi ste budala“. Izbegavajte psovke, ružna imena, svaki vid spuštanja i slično što bi samo moglo da utiče na nepotrebni razvoj sukoba.

- Jedan od načina je da mu se obratite uz naglašeno fine manire, naglasite šok, iznenađenje, nevericu, zaprepašćenje ili gađenje. Oštro mu recite „Molim!?“, „Ne mogu da verujem da ste to izgovorili!“, „Mislim da ste me pobrkali sa nekom drugom osobom za koju mislite da možete da joj se obratite na taj način“.

- Probajte sa sokratovskim pristupom „Hm, ovo je baš zanimljivo. Da li bi ste mogli da mi objasnite odakle vam ideja da možete da spustite svoju ruku na moju nogu?“

- Ukoliko vam napasnik dobacuje iz svog automobila, obavezno zabeležite broj registracije. Čak i ako niste u mogućnosti da je zaista vidite, pretvarajte se da jeste i pravite se da zapisujete. To će počinioca sasvim dovoljno zaplašiti da prestane sa dobacivanjem. Ukoliko nasilnik postane agresivan ili počne da vam preti, uz pomoć broja registracije možete da ga prijavite policiji.

Izvor: Cosmopolitan