Za zdravu vezu potrebna su dva samosvesna partnera, koja imaju dovoljno sličnih uverenja i životnih prioriteta.

Nemoguće je da budu isti, ali bi trebalo da su što sličniji u pogledu ključnih životnih područja. Takođe, važno je znati da se za kvalitetnu vezu uvek treba potruditi. Mnogi prestanu da se trude kada uđu u brak, a upravo tu se krije ogromna greška. Preporučljivo je i da imamo svoj život i pored partnerskog odnosa, jer će nam to olakšati zdrava i realna očekivanja.

PROČITAJTE VIŠE: DA LI JE LJUBAV GUBITAK SLOBODE: ovo je večito pitanje, a psihoanalitičari imaju lepo objašnjenje

Možemo li voleti onog ko nas muči

Ljubav se rađa sa svešću o nekome ‒ treba znati da ne postoji bezrazložna ljubav. Ako nekoga volite, onda znate zašto ga volite. Ako nemate pojma zašto nekoga volite, onda se tu radi o zaljubljenosti. – I bezuslovna ljubav je moguća, ali izuzetno retko. Ona nikako ne znači da volimo neku osobu bez obzira na to kakva je jer, ako se radi o zlostavljaču ili nekome ko nas zanemaruje, to nije bezuslovna ljubav. To uopšte nije ljubav. Naravno da je važno kako se netko odnosi prema nama ‒ kaže Bruno Šimleša, autor knjige Ljubavologija.

Kada kažemo da imamo sreće u ljubavi, to znači da smo svesni i da znamo da volimo i da smo voljeni. I to se nikako ne odnosi samo na romantične veze jer ljubav postoji i u brojnim drugim oblicima. Imamo sreće u ljubavi ako imamo nekoliko razvijenih ljubavnih odnosa – prema deci, prijateljima, umetnosti, prirodi, bogu, slobodi…Svi ti ljubavni odnosi zaslužuju da budu maksimalno slavljeni!

Gde je naša srodna duša?

Naravno da ima ljudi uz koje se osećamo svojima, ali iskreno, mislim da je naša srodna duša ljubav sama. Kada osećamo ljubav, bilo koje lice ljubavi, osećamo se potpuno i smisleno, pa zato pojam srodne duše ne smemo svoditi samo na osobe suprotnog pola. Drugim rečima, srodnu dušu vidimo svako jutro kada stojimo ispred ogledala – ako smo dovoljno mudri da u njemu vidimo ljubav – tvrdi naš sagovornik.

– Možemo da budemo zaljubljeni na prvi pogled, opčinjeni nekom osobom, zavedeni na prvi pogled... Ma možemo biti sve na prvi pogled, ali to i dalje nije ljubav! Da bismo istinski voleli nekoga, moramo da ga upoznamo. Ljubav uvek ima realne temelje. Voleti možemo samo osobu kakva zaista jeste, a za upoznavanje nam je potrebno neko vreme – ističe Šimleša.

Postoji li večna ljubav?

– Ako je veza zdrava, ljubav može da raste. Da, možemo voleti pa čak i biti zaljubljeni u partnera s kojim smo već 30-40 godina. To se ne događa često jer mnogi odaberu partnera s kojim ne mogu biti svoji ili prestanu da se trude kada uđu u brak jer misle da će se ljubav održati sama od sebe. Ima i onih koji nisu ušli u brak iz ljubavi, nego su hteli da se skrase ili su osećali društveni pritisak zato što su u određenim godinama… Postoji bezbroj loših razloga za brak, a samo jedan pravi – ljubav i poštovanje – tvrdi naš sagovornik.

Ima i onih koji tvrde da se ljubav može naučiti od prijatelja ili roditelja. Te odnose možemo iskoristiti da bismo upoznali ljubav. Oni nam mogu pokazati kako ljubav izgleda ili ukazati našem srcu da zaslužuje ljubav. Ali i tada je sve ostalo na nama jer moramo održavati zdrav odnos s ljubavlju. Moramo je zavoditi, kreirati joj prostor u našem životu, negovati je… Ljubav to zaslužuje. Zaslužuje da bude centar našeg života!

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna