Japanski model peći na drva AGNI hutte osvojio je nagradu na Good Design Awardu za poštovanje principa održivosti koji imaju za cilj da poboljšaju funkcionisanje kako industrije tako i društva. Žiri je tokom ocenjivanja, osim estetskih karakteristika, kao bitan kriterijum postavio uticaj proizvoda na društvo. Japanski smederavac je tu bio bez premca!
Za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnjem Good Design Award dosta pažnje posvećeno je mogućnostima proizvoda koje mogu da ispolje u hitnim slučajevima, piše Designboom.
Isao Suiz, dizajner AGNI hutte, istakao je da je upotreba peći na drva u prednosti u odnosu na grejna tela koja koriste gas u slučaju zemljotresa, tajfuna ili drugih elementarnih nepogoda.
Ova peć, osim što predstavlja dodatni izvor grejanja, može služiti i za pripremanje hrane, ali doprinosi i tradicionalnom izgledu prostorije u kojoj se nalazi. Za razliku od naših smederevaca, na japanskom se spremaju morski plodovi…
PROČITAJTE JOŠ: 10 saveta za štednju pri grejanju: kako da efikasno iskoristite ogrevno drvo (FOTO + VIDEO)
Ova peć ima usavršenu tehnologiju za efikasnije sagorevanje, što znači da se i kedrovina i čempres, koji se izbegavaju kao ogrev, mogu efikasno koristiti i u potpunosti razložiti.
SVE SLIKE JAPANSKOG SMEDEREVCA MOŽETE POGLEDATI U FOTO GALERIJI!
Tekst: Anđela Aleksić
Izvor: Gradnja