Japanski model peći na drva AGNI hutte osvojio je nagradu na Good Design Awardu za poštovanje principa održivosti koji imaju za cilj da poboljšaju funkcionisanje kako industrije tako i društva. Žiri je tokom ocenjivanja, osim estetskih karakteristika, kao bitan kriterijum postavio uticaj proizvoda na društvo. Japanski smederavac je tu bio bez premca!

PROČITAJTE JOŠ: Da li je ovo najlepši šporet na drva: AGA ili "smederevac", kome ide vaš glas?

Za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnjem Good Design Award dosta pažnje posvećeno je mogućnostima proizvoda koje mogu da ispolje u hitnim slučajevima, piše Designboom.

Isao Suiz, dizajner AGNI hutte, istakao je da je upotreba peći na drva u prednosti u odnosu na grejna tela koja koriste gas u slučaju zemljotresa, tajfuna ili drugih elementarnih nepogoda.

Ova peć, osim što predstavlja dodatni izvor grejanja, može služiti i za pripremanje hrane, ali doprinosi i tradicionalnom izgledu prostorije u kojoj se nalazi. Za razliku od naših smederevaca, na japanskom se spremaju morski plodovi…

PROČITAJTE JOŠ: 10 saveta za štednju pri grejanju: kako da efikasno iskoristite ogrevno drvo (FOTO + VIDEO)

Ova peć ima usavršenu tehnologiju za efikasnije sagorevanje, što znači da se i kedrovina i čempres, koji se izbegavaju kao ogrev, mogu efikasno koristiti i u potpunosti razložiti.

PROČITAJTE JOŠ: Savršen trik za cepanje drva: deka koji je zapalio Internet svojim izumom (VIDEO)

SVE SLIKE JAPANSKOG SMEDEREVCA MOŽETE POGLEDATI U FOTO GALERIJI!

Tekst: Anđela Aleksić

Izvor: Gradnja

LepaiSrecna Japanski smederevac zaludeo je svet! Osim što je vrlo otporan, njega odlikuje i jedinstven dizajn! Šta mislite, da li je ovaj šporet prevazišao srpski smederevac?