Novorođenčetu je jedini način da izrazi svoje emocije – plač. Međutim, njegove vokalne vežbe loše utiču na nervno stanje mladih roditelja. U ogromnoj većini slučajeva nema razloga za brigu - kod bebe je snažno izražen refleks sisanja koji zahteva hitno i neodložno zadovoljavanje. Tada varalica predstavlja čarobni štapić, ona smiruje dete.

Istorija problema.

Roditelji svih vremena i naroda pokušavali su da smire svoje bebirone. Stari Egipćani davali su odojčadi da sisaju glatke kamenčiće, malim Kinezima varalicu je zamenjivao komadić kravlje kože, a u Rusiji je detetu u kolevku stavljana pantljika natopljena rastvorom vode i meda. I tek početkom 20. veka društvo je obratilo pažnju i na ovaj detalj, koji u kuću vraća spokojstvo i tišinu. Čast pronalazača gumene varalice pripala je mladom engleskom apotekaru koji je bukvalno ludeo od neprestanog plača svojih blizanaca.

Pre sto godina varalica je predstavljala jedan običan gumeni cilindar koji je stavljan na bebin palac. Njena savremena varijanta daleko je otišla od svog prvobitnog prototipa: ona se sastoji iz cucle i plastičnog koluta, koji ograničava dubinu ulaska mekog dela varalice u usta. Sada se varalice prave od silikona i lateksa. Cucle od lateksa prilično brzo gube svoj oblik zbog stalnog iskuvavanja, postaju porozne i prijemčive za uzročnike infekcija. Zato stručnjaci preporučuju da se one obnavljaju jednom u 3-4 nedelje, a ovo pravilo važi čak i za one cucle koje nemaju nikakva vidljiva oštećenja.

I u vezi sa zaštitnim kolutom postoje određeni zahtevi: on mora da bude dovoljno širok, treba da ima usek za nosić i otvore za lakši dostup vazduha. Takav dizajn sprečava nadraživanje i perutanje kože oko usana i na bradi. Neke cucle imaju i specijalne poklop­ce, koji ih štite od prljanja i ma­li klips, kojim se plastični kružić može zakačiti za bebinu odeću.

Jesmo li žedni?

Iako većina dece može bez varalice, ipak je veoma mnogo mališana kojima je cucla dobro poznata. Cucla nema plastični ograničivač, ali zato ima otvor kroz koji beba sisa svoj redovni obrok hrane ili pića. Treba reći da prečnik otvora igra ogromnu ulogu. Ako je otvor suviše mali, dete će se brzo umarati i zaspaće gladno, a ako je suviše veliki, može se desiti da s hranom guta vazduh, pa čak i da se zagrcne zbog suviše obilnog curenja tečnosti.

Zato treba pažljivo proveriti da li je rupica odgovarajuća, a to ćete uraditi tako što ćete punu bočicu okrenuti grlom nadole. Ako je sve u redu, mleko curi u tankom mlazu, a 10-15 sekundi kasnije počinje polako da kaplje. Ako, pak, tečnost iz cucle i dalje curi u mlazu - otvor je preveliki. Ukoliko iz prevrnute bočice izlaze samo retke kapi, to znači da je otvor suviše mali. Kupujte cucle sa već probušenim otvorom. Kada ih birate, važno je da uzmete u obzir da broj otvora određuje brzinu curenja hrane iz flašice. Cucle sa dve rupice obezbeđuju lagano isticanje i one se preporučuju za novorođenčad od rođenja do uzrasta 2–3 meseca. Tri rupice su predviđene za srednju brzinu, koja odgovara deci od drugog do petog meseca po rođenju. Brzo oticanje hrane obezbeđuju cucle sa četiri rupice, i takve cucle je najbolje koristiti u periodu od 4. do 5. meseca.

U novije vreme pojavile su se u prodaji i cucle sa otvorima u vidu slova X i Y. One su idealne za davanje kašica i gustih sokova: široki prorezi na njima ne mogu da začepe grudvice hrane i dete bez naročitog truda isisava čak i gustu masu. Veoma su popularne i ortodontske cucle sa iskošenom površinom. Njihov oblik imitira reljef mamine bradavice i to se veoma povoljno odražava na mehanizam sisanja: bebini pokreti usana i jezika analogni su pokretima prilikom sisanja majčinih grudi. Pri tome se zadržava fiziološko opterećenje na desni, vilicu i mišiće za žvakanje.

To štiti dete od nepravilnog zagrižaja, kao i od mnogih drugih stomatoloških problema. Prilikom korišćenja običnih cucli ujednačeno curenje hrane ponekad se prekida, cucla se slepi i dete je prinuđeno da jače povuče hranu. Tada dete guta veću količinu vazduha, koji zajedno sa hranom dospeva u njegov želudac i creva. To povećava mogućnost da beba dobije grčeve koji joj pričinjavaju velike neprijatnosti.

Marija Jakob