Za snažan, jak i otporan imunitet mališana najvažniji su zdrava i uravnotežena ishrana puna vitamina i minerala, dovoljno sna, ali i što duži boravak na otvorenom.

Zbog pandemije korona virusa mnogi roditelji zabrinuti su za zdravlje svoje dece, pa ih muče brojne nedoumice vezane za njihov imunutet, a posebno na koji način mogu da im pomognu da održe dobro stanje organizma kada se vrate u kolektiv. Svako zdravo dete je po prirodi aktivno, željno igre, skakanja, trčanja, voli prirodu i boravak na otvorenom i zato je ova situacija sa izolacijom za njih bila posebno teška i neprirodna.

- I pre ove situacije sa korona virusom, deca koja idu u kolektiv češće su se razboljevala od dece koja ne idu u kolektiv.

Razlog za to je boravak većeg broja dece u istom prostoru i sa decom koja su naizgled ozdravila, ali još uvek mogu da šire infekciju (kliconoše) kao i decom koja su u fazi inkubacije, a još nisu razvila vidljive simptome.

Kako bi se smanjio rizik od razboljevanja, po dolasku iz kolektiva, dete treba kompletno presvući, oprati ruke, umiti i isprati nosić fiziološkim rastvorom - kaže doktorka Biljana Lučić, specijalista pedijatrije domovi zdravlja MediGroup.

Dobra i loša hrana

Zbog pandemije korona virusa, vrtići i škole nisu radili, pa su deca previše boravila u zatvorenom prostoru, što  je uticalo kako na njihovo raspoloženje, tako i na imunitet.

- Problem sa zatvorenim prostorom je neizlaganje sunčevim zracima uz pomoć kojih naš organizam stvara vitamin D, čije su uloge brojne, a one najvažnije su rast i razvoj kostiju i imunitet.

Tokom zimskog perioda manje smo izloženi sunčevim zracima, izolacija je uticala na produženje tog perioda, što nepovoljno utiče na imunitet dece.

Naravno, to se neće ispoljiti kod svakog deteta – kaže doktorka.

Osim toga, veoma je važno da se dete pravilno hrani i da, kroz minimum 5 obroka, unosi dovoljnu količinu mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, žitarica, vlakana, a kroz sveže voće i povrće uneće i dovoljne količine vitamina i minerala.

- Možemo reći da i način pripreme hrane utiče na njen kvalitet, u smislu kuvanje, pečenje u rerni ili grilovanje hrane je dobar, a loš način je pohovanje, prženje u masti ili ulju.

Kupovanje brze hrane (pice, pljeskavice), kao i previše hrane iz pekare i preteran unos slatkiša ne utiče dobro na imunitet deteta, jer nije dobar izvor vitamina i minerala, ali je zato ta hrana izvor velike količine loših masti, a to dugoročno vodi u gojaznost i sve loše posledice koje taj problem nosi sa sobom.

Ipak, ako se slatkiši i grickalice unose povremeno u malim količinama, verujem da ne mogu uticati loše. Ali ukoliko dete slatkišima i grickalicama zamenjuje redovan obrok, svakako da je to loše – upozorava doktorka Biljana Lučić.

Suplementi – da ili ne?

Kako bi podigli imunutet deteta, roditelji često sami na svoju ruku posežu za suplementima i dečijim sirupima. Ipak, sa ovim preparatima treba biti oprezan, da ne bi doneli više štete nego koristi.

- Suplementi nisu potrebni ukoliko se dete pravilno hrani i ima dobar apetit.

Možemo dodati ishrani neki kompleks vitamina sa betaglukanima kada dete treba da krene u kolektiv (dve nedelje pre polaska), kako bismo mu pomogli da se izbori sa mogućim infekcijama sa kojima će se sresti u kolektivu.

Kada je reč o sirupima za podizanje imuniteta, preporučujem ih samo za decu iznad jedne godine ukoliko su krenula u jasle i reagovala tako da su često bolesna. Nikako ih ne treba uzimati na svoju ruku, bez prethodnog savetovanja sa pedijatrom – ističe doktorka.

Pustite dete da se isprlja

Mnogi roditelji preterano brinu o higijeni, sterilišu sve i ne dozvoljavaju detetu da se isprlja, što je veoma pogrešno, jer se i na taj način stiče imunitet.

- To je jedini način da dete u malim količinama dođe u kontakt sa mikroorganizmima iz svoje okoline.

Na taj način podstiče svoj imuni sistem da aktivira određene ćelije odbrane i da stvara antitela neophodna u borbi protiv infekcija. Tako se gradi taj tzv. stečeni imunitet, izlaganjem deteta mikroorganizmima iz njegove sredine.

Jača su deca koja nisu čuvana "pod staklenim zvonom", bolje i brže se izbore sa infekcijom – objašnjava doktorka Lučić i otkriva šta je najvažnije za dobar i snažan imunitet kod dece.

- Kvalitetna i pravilna ishrana, fizička aktivnost i boravak na otvorenom i na suncu (naravno, voditi računa o indeksu UV zračenja) najvažnije je za stvaranje i jačanje imuniteta kod dece.

U svakodnevnoj ishrani dete bi trebalo da unosi u organizam puno voća najbolje žutog i narandžastog (citrusi, jabuke, kruške, banane), tamnozelenog povrća (brokoli, spanać, blitva, zelena salata, krastavac), žitarica jer sadrže brojne vitamine, minerale i esencijalne masne kiseline, kao i mleko i mlečne proizvode – zavšava doktorka Biljana Lučić.

Tekst: Milica Prelević

Izvor: Lepa & Srećna