Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE VAŽNIJA ZAŠTITA DECE OD KORONA VIRUSA: mali procenat teških bolesti i retki smrtni slučajevi ne smeju biti razlog za opuštanje

  Izvor: LepaiSrecna

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da roditelji treba da pripreme decu da se zaštite od korona virusa, piše CNBC a prenosi Lepa&Srećna.

Premda su sve analize na početku epidemije govorile da su deca u daleko manjoj opasnosti od odraslih, jedna studija pokazuje da i bebe i vrlo mala deca mogu da ponekad razviju vrlo teške simptome.

Ta studija je objavljena u stručnom časopisu "Pedijatrija" 18. marta 2020. godine, a na nju je upozorila dr Marija Van Kerkhov, šef SZO jedinice za nove bolesti i zoonoze.

Ova studija je analizirala 2143 slučaja dece kod koje se sumnjalo ili je ustanovljeno prisustvo virusa COVID-19.

Više od 90 odsto dece je bilo bez ikakvih simptoma, ali je 6 odsto dece došlo u teško ili čak kritično stanje. U poređenju sa 18,5 odsto odraslih kod kojih je korona virus izazvao teško oboljenje, to deluje kao mali procenat.

Povezane vesti

Međutim, stručnjaci podsećaju da su deca i vrlo opasni kao nosioci infekcije i da je to, takođe, razlog da budu što više zaštićeni.

Veoma je važno da i deca smanje sve socijalne kontakte i da što više vremena provode u kući a da napolju borave samo pod kontrolom roditelja.

Pri tome, i na otvorenom treba zabraniti deci prilazak drugim osobama na manje od 2 metra. Poželjno je da deca nose maske kad god su u zatvorenom prostoru u kojem je moguć bliži kontakt sa drugim ljudima. Obratite pažnju na činjenicu da su maske za odrasle obično prevelike za dete pa je namestite što bolje i opomenite dete da je ne dodiruje prstima. 

Izbegavajte da vodite dete u bilo kakvu kupovinu, po prodavnicama, nemojte mu dozvoliti da dodiruje robu po rafovima.
Posebno vodite računa da dete ne gura prste u usta i ne gricka nokte.

Roditelji moraju hitno i uporno razvijati stroge higijenske navike kod dece. Sterilizacija "svega i svačega" oko deteta se ne preporučuje, jer se time uništavaju i mnoge "dobre" bakterije. Takođe, ako nešto morate da dezinfikujete u prostoru u kojem će boraviti dete, obavezno dobro provetrite prostoriju, ne koristite previše hemikalija i isperite ih prema uputstvu za upotrebu.

Važnije od dezinfekcije je učenje deteta da redovno i pravilno pere ruke toplom vodom i sapunom. Naučite dete da je 20 sekundi - koliko treba prati ruke sapunicom - ono vreme koje je potrebno da otpeva pesmicu "Danas nam je divan dan". 

Učinite higijenske rituale detetu zabavnim i uobičajenim, postupajte smireno i objasnite detetu kakvi su rizici - u skladu sa njegovim uzrastom.

Povezane vesti

Mlađoj deci nemojte dozvoliti da se okupljaju u većim grupama - po kućama ili na stepeništima zgrada - kako je to primećeno po Beogradu u vreme policijskog časa.

Povezane vesti

Tinejdžerima takođe skrenite pažnju na obavezu socijalnog distanciranja. 

Povezane vesti

Smrt devojčice stare 12 godina u Belgiji, 31. marta 2020. godine uznemirila je ceo svet, a još su svi uzdrmani i vešću da je u Portugalu preminuo 14-godišnji dečak. 

Prošlog vikenda, u američkoj državi Ilinois, objavljena je vest da je preminula beba mlađa od godinu dana, pozitivna na korona virus. Međutim, uzrok smrti se i dalje istražuje. U medicinskim izveštajima iz Kine zabeležen je jedan smrtni slučaj desetomesečne bebe i fatalan ishod bolesti kod 14-godišnjeg dečaka. 

I dalje se naglašava da je veliki procenat dece prošao bez ikakvih simptoma, a i zaražene bebe se uglavnom dobro oporavljaju.

Povezane vesti

Nedavna studija američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju koja je uključila 2500 pacijenata pokazala je da nije bilo obolelih mlađih od 19 godina. Međutim, ipak je pokazala da osobe svih godina mogu ozbiljno da se razbole - više od trećine hospitalizovanih imali je između 20 i 54 godine.

Povezane vesti

Tekst: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije