Povodom tri veka Karlovačke mitropolije,  Patrijarh srpski Irinej je u nedelju 3. novembra 2013. godine služio svetu liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima uz sasluženje više episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Nakon svete arhijerejske liturgije, povodom obeležavanja  velikog jubileja SPC, održan je svečani ručak u Hotelu Premier Prezident*****, kome su prisustvovali Patrijarh srpski Irinej, ministar prosvete i nauke Tomislav Jovanović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, drugi predstavnici republičke, pokrajinske i lokalnih vlasti Novog Sada i Sremskih Karlovaca, predstavnici diplomatskog kora i mnogobrojni vernici.

U raskošnoj Balskoj dvorani Hotela Premier Prezident***** pred mnogobrojnim zvanicama molitvom je uveličana svečanost, a gostima se obratio Patrijarh srpski Irinej istakavši važnost i ulogu  Sremskih Karlovaca za srpsku kulturu.

Episkop sremski Vasilije naglasio je da 300 godina postojanja Karlovačke mitropolije predstavlja veliki i značajan jubilej SPC i podsetio da je ta mitropolija, koja se prostirala od Trsta na zapadu, preko Budimpešte i Beograda do Temišvara na istoku, bila središte važnih događaja u istoriji srpskog naroda.

Gostima su se još obratili i Vladika Irinej Bulović, predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, kao i savetnik ministra unutrašnji poslova Ivice Dačića, Vanja Vukić.

Trodnevne svečanosti u čast jubileja, u okviru kojih je priređen niz kulturnih i verskih manifestacija, završene su parastosom nekadašnjim karlovačkim patrijarsima Georgiju Brankoviću i Lukijanu Bogdanoviću, u sremskokarlovačkoj Gornjoj crkvi.

Tekst: PROMO