Nakon brojnih nagađanja o tome ko će igrati lik studentkinje koja se upušta u sado-mazohističku vezu s misterioznim poslovnim čovekom Kristijanom Grejom, autorka erotskog romana „Pedeset nijansi – Siva“ E. L. Džejms objavila je 2. septembra 2013. godine da je za ovu ulogu izabrana Dakota Džonson. Ovako su prekinute glasine o tome ko će biti filmska Anastasija, a u vezu s ovim likom dovođene su Selena Gomez, Ema Votson, Kristen Stjuart i mnoge druge.

Dakota Džonson poznata je po ulogama u seriji „Ben i Kejt“ i filmu „Društvena mreža“, a jedna je od zvezda filma snimljenog po kompjuterskoj igrici „Need for speed“, čija je premijera najavljena za 2014. godinu. Ipak, ova dvadesetčetvorogodišnjakinja najpoznatija je po svom poreklu - njeni roditelji su Don Džonson i Melani Grifit, proslavljeni američki glumci.

Autorka bestselera koji je osvojio svet je obavestila javnost putem Tvitera o tome ko je izabran za glavnu ulogu u filmu, u čijem će snimanju i ona sama učestvovati kao producent.

„Oduševljena sam što mogu da vas obavestim da je dogovoreno da predivna Dakota Džonson bude Anastasija u filmskoj adaptaciji mog romana“, napisala je E. L. Džejms.

Nešto kasnije, ona je objavila da je uloga Kristijana Greja pripala britanskom glumcu Čarlju Hanamu (33), koji se proslavio ulogom u televizijskoj drami „Sinovi anarhije“.

Film snimljen po romanu „Pedeset nijansi – Siva“ biće premijerno prikazan 1. avgusta 2014. godine, a za režiju će biti zadužen Sem Tejlor Džonson.