Film “Put ružama posut”, koji govori o životu princeze Olivere Lazarević, biće pretpremijerno prikazan 31. avgusta, na zatvaranju 48. festivala glumačkih ostvaranja domaćeg igranog filma “Filmski susreti – Niš”. Reč je o srednjemetražnom dokumentarno-igranom filmu, čiji je producent Fond “Princeza Olivera”.

Na zatvaranju festivala, niška publika imaće priliku da, osim zvaničnog programa, vidi i film pod nazivom “Put ružama posut”, režisera Marka Novakovića.

Reč je o dokumentarno-igranom filmu koji prati sudbinu najmlađe kćerke kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke predata Turcima kao zalog za mir, odnosno poslata u harem Bajazita Prvog. Legenda kaže da ju je, prilikom odlaska iz rodnog Kruševca, narod ispratio bacajući pred nju latice ruža. Priča o sudbini princeze Olivere, njenoj ljubavi i žrtvi, istovremeno je i priča o kneževskoj porodici i jednom nedovoljno poznatom periodu srpske srednjovekovne istorije.

Duh tog vremena autorski tim je oživeo igranim rekonstrukacijama, u kojima se pojavljuju: Tanja Bošković kao kneginja Milica, Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić u ulozi despota Stefana, Ivan Jevtović kao Bajazit Prvi, Aleksandra Nikolić tumači ulogu Jele Balšić, a u ulozi princeze Olivere pojavljuju se Vesna Stanojević i Aleksandra Manasijević. Uloga naratora pripala je Milanu Caciju Mihailoviću.

Scenario za film, prema monografiji “Princeza Olivera, zaboravljena srpska Kneginja”, napisala je Olivera Šaranović, a dramaturški ga je uobličila Nataša Drakulić.

Film “Put ružama posut” biće premijerno prikazan  beogradskoj publici 28. septembra na svečanoj premijeri u  Centru “Sava”. Ovo nesvakidašnje filmsko ostvarenje gledaoci će potom moći da pogledaju na brojnim regionalnim festivalima, kao i u bioskopima. Prvi put publika u Srbiji imaće priliku da gleda film koji se na savremen način bavi srpskom srednjovekovnom istorijom.

Izvor: Story