Pege su one sitne mrljice koje neki ljudi imaju na licu. Voljene od strane jednih, a omražene od strane drugih, pege imaju i ljubitelje i one koji to baš i nisu. Da li znate kako čuvati kožu sa pegama? Objasnićemo vam.

Ko ima pege?

Lice je zona na kojoj se najčešće vide pege, ali se ove hiperpigmentacije mogu naći i na ramenima, leđima, grudima i rukama. Najčešće su nasledne, ali mogu da se pojave zbog izloženosti suncu, čime se takođe mogu učiniti još primetnijim. Osobe sa svetlim očima, kosom i kožom su sklonije pegama, ali i oni sa tamnim ili istočnjačkim tenom (kao na primer Lusi Lu) takođe mogu imati primetne pege.

U globalu, žene su te koje češće imaju više pega nego muškarci, jer na njihov izgled dosta utiču hormonske promene. Na primer, kod trudnih žena jedno od upozorenja je da se ne sunčaju ili da ne koriste određene kozmetičke preparate baš zbog mogućnosti dobijanja pega. Takođe, kontraceptivne pilule mogu biti uzrok pojave pega na vašoj koži. Ako vam se ne dopadaju pege, u redu je, dešava se i da se tokom godina njihov broj smanjuje.

Kako čuvati kožu sa pegama?

Najbolji  način za zaštitu takve kože i sprečavanje njihove pojave je mazanje kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Ako već imate pegice i ne želite da još više potamne, koristite visok zaštitni faktor svaki put kad izađete iz kuće i posebno ako planirate da se sunčate.

Želite da uklonite ili sakrijete pege? Takođe, postoje određeni načini za uklanjanje pega, a oni podrazumevaju lasersku hirurgiju. Rezultati mogu biti zadovoljavajući, ali je ovaj tretman veoma jako skup. Osim toga, time se ne sprečava pojava novih pegica. Ipak, nikome ne bismo preporučili da proba nešto slično, jer koliko god vam možda smetale – pegice su vaš zaštitni znak na koji treba da budete ponosni! A sa kremom i zaštitom ste sigurni da one neće postati još vidljivije.

Opasnost od pega

Ako sumnjate u neku mrlju na koži i niste sigurni da li je obična pega, ili imate više pegica koje vam ne deluju poznato, preporučujemo vam da bez razmišljanja posetite dermatologa. Takve mrlje možda uopšte nisu pege, već naznake ozbiljnih kožnih bolesti. Zato je uvek bolje da posetite specijalistu i otklonite sve sumnje na vreme.

Izvor: Cosmopolitan