Peti Međunarodni dečji festival folklora “Licidersko srce” održaće se od 19. do 23. avgusta 2013. godine u Užicu,Kosjeriću, Bajinoj Bašti, Višegradu, Mokroj Gori, Zlatiboru i Skelanima, a ove godine na festivalu će učestvovati 22 ansambla iz 8 zemalja.

"Tokom pet festivalskih dana ugostićemo decu iz Grčke,Turske, Bugarske, Češke, Makedonije, Turkmenistana, Republike Srpske i Srbije. Ukupno 800 učesnika uzrasta od 10 do 15 godina će se pored festivalskog dela i međusobno družiti, sklapati nova prijateljstva i jačati veze među narodima”, rekla je Ivana Cvetković iz organizacionog odbora festivala, preneo je Tanjug.

Festival će, po rečima Cvetkovićeve, biti tradicionalno otvoren izložbom narodnih nošnji zemalja učesnica u muzeju “Jokanovića kuća” u Užicu i trajaće koliko i sam festival.

Posle svečanog defilea i otvaranja festivala na Gradskom trgu u Užicu u ponedeljak, koncert će održati “Moje tri”. "Ove godine festival ima i novi sadržaj edukativnog karaktera, tribinu ''Deca - čuvari tradicije'' na kojoj će eminentni stručnjaci iz ove oblasti govoriti o značaju čuvanja nematerijalnog kulturnog blaga, kao i o metodici rada sa najmlađima na ovom planu” istakla je predsednica organizacionog odbora festivala Gordana Paunović.

Ona je naglasila i da će i ove godine na svim lokacijama na kojima se održava festival, biti štandovi na kojima će se prodavati liciderska srca u sklopu humanitarne akcije “Licidersko srce za zdravo dečje srce”,a sve donacije namenjene su za pomoć deci koja imaju obolelo srce I njihovo lečenje.