Pekmez od šljiva, šljivin kolač, karaban (koji se pravi od suvih šljiva, oraha i meda) i šljivovicu... Sve to i još više moći ćete da probate na osmom po redu Sajmu šljiva u Osečini.

Jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu koja promoviše „kraljicu voća“ – Sajam šljiva u Osečini biće održana, osmi put po redu, od 30. avgusta do 1. septembra 2013 godine. Za to vreme svoje najkvalitetnije proizvode predstaviće preko 120 izlagača iz regiona, a očekuje se da će Sajam tradicionalno posetiti veliki broj privrednika, javnih ličnosti iz oblasti politike, kulture, sporta, medija, nevladinih organizacija. Međunarodnog je karaktera, te će i ove godine okupiti izlagače iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

Organizatori ove privredno-turističke i kulturno-zabavne manifestacije su Opština Osečina u saradnji sa Turističkom organizacijom „Podgorina“, uz podršku Vlade Republike Srbije preko resornih ministarstava.

Sajam šljiva u Osečini je plasirao svoja četiri proizvoda: pekmez od šljiva, šljivin kolač, karaban (pravi se od suvih šljiva, oraha i meda) i šljivovicu. Svi ovi proizvodi su napravljeni po tradicionalnoj recepturi, potpuno su prirodni, bez konzervansa, sa neponovljivom aromom.

Tokom Sajma biće održana stručna predavanja, a neke od tema su i „Lokalne uprave i finansiranje poljoprivrede“, Regionalne privredne komore Valjevo, „Domaće i novostvorene sorte šljiva“, dr. Milan Lukić, „Savremena tehnologija gajenja šljive“, dr. Rade Miletić.

Da je Sajam manifestacija sa ozbiljnim programom za sve generacije potvrđuje i dečiji program. Tako će i ove godine biti organizovana izložba umetničkih predmeta koje su napravila deca, kao i dečiji maskenbal koji je prošle godine podigao lestvicu u kreativnosti.

Kažu da šljiva koja raste u Osečini ima neponovljivu aromu, u šta se možete uveriti ukoliko posetite ovu manifestaciju.