Svi smo čuli za sagorevanje, odnosno burnout, ali nismo zaista svesni svih faktora koji doprinose ovom sveprisutnom izazovu modernog doba. Sagorevanje je stanje koje se može javiti kada smo izloženi dugotrajnom stresu i pritisku, bilo na poslu ili u ličnom životu.

Simptomi koje prve primetimo su emotivna i fizička iscrpljenost i gubitak motivacije, ali postoje i manje uočljivi znaci koji ukazuju na to da bi trebalo obratiti pažnju na svoje mentalno zdravlje. Manje poznati uzročnici su oni koji često ostaju neprimećeni, a imaju značajan uticaj na naše svakodnevne živote i posledica su različitih faktora. Mi vam ukazujemo na nekoliko onih koji često nisu u fokusu, ali mogu doprineti sagorevanju, pa na njih obratite pažnju:

Povećana osetljivost

Ako postajete nervozni, lako se ljutite ili imate smanjenu toleranciju na stres, to može biti pokazatelj sagorevanja. Ovi emocionalni odgovori mogu ukazati na preterano opterećenje koje ne možete efikasno procesuirati.

Problemi sa snom

Nesanica ili neregularan san su često stanja koja prate sindrom sagorevanja. Ako imate teškoće da zaspite ili imate problem sa spavanjem, to može biti signal da vaš um nije u stanju da se opusti i odmori.

Potreba za izolacijom

Kada osećate potrebu da se povučete u sebe i izbegavate društvo, to može biti znak da vam je potrebno vreme za regeneraciju. Socijalna izolacija svakako doprinosi osećaju sagorevanja.

Burnout 2.jpg
Promo 

Perfekcionizam

Ako primetite da postajete preterano perfekcionistički nastrojeni, stalno se trudite da postignete savršenstvo, to može biti pokazatelj stresa koji vodi ka sagorevanju. Postavljanje nerealno visokih standarda može dovesti do emotivnog iscrpljivanja, usled prekomernog rada i stresa.

Nedostatak harmonije

Izostanak ravnoteže između profesionalnih i ličnih obaveza stvara osećaj preopterećenosti. Neuspeh u postizanju harmonije između ta dva aspekta života može pojačati stres i dovesti do sagorevanja.

Gubitak interesovanja

Ako primetite da gubite interesovanje za stvari koje ste nekada voleli da radite, to može biti znak da ste preopterećeni. Sagorevanje može dovesti do gubitka radosti u aktivnostima koje su nekada donosile zadovoljstvo.

Kako biste predupredili sagorevanje, važno je obratiti pažnju i na ove manje očigledne znakove. Dajte sebi dozvolu da odmarate i praktikujte tehnike opuštanja poput meditacije ili vežbi disanja. Razgovarajte sa bliskim osobama o svojim osećajima i potrebama. Ne zanemarujte znakove upozorenja koje vam šalje vaš um i telo, već pronađite vremena za sebe kako biste se sobom i svojim potrebama zaista i pozabavili.

Tekst: Promo