U svakodnevnom „vrtlogu“ koje donosi roditeljstvo, ishrana dece ponekad može biti pravi rolerkoster za roditelje koji često preuzimaju ulogu kreativnih istraživača kako bi kod dece razvili  ljubav prema raznovrsnoj ishrani.

Nije neuobičajeno da deca razvijaju snažne estetske preferencije prema hrani, odbijajući da probaju nešto novo ili već poznato samo zbog izgleda određene hrane. Stoga, razmišljanje o strategijama koje uključuju zajedničko planiranje i pripremu obroka postaje neophodno. Na ovaj način ne samo da se stvara prostor za aktivno učešće dece u donošenju odluka o svom jelovniku, već se postavljaju i temelji za razumevanje važnosti određenih namernica u ishrani.

Aranžiranje hrane na tanjiru tada postaje umetnički čin, prenoseći ne samo lepo serviranu hranu već i priču o raznovrsnosti i zadovoljstvu koje hrana može pružiti. Takođe, samo serviranje hrane pomaže deci da razvijaju kulinarske veštine i obogaćuju motoričke sposobnosti kroz uključenost u oblikovanju i pripremi hrane.

Nestle ZdravoKlopajmo-min.jpg
Promo 

Kroz ovu interaktivnu praksu, roditelji ne samo da prevazilaze izazove u ishrani, već grade i čvrste emotivne veze s decom. Osim toga, podstiču zdrave prehrambene navike koje nisu samo deo trenutnog životnog stila, već postaju dragoceni deo nasleđa koje deca nose sa sobom u odraslo doba.

ZdravoKlopajmo kuvar za sva čula

Raznovrsnost u ishrani je od suštinskog značaja, jer svaka namirnica donosi specifične hranljive materije koje su deci potrebne za pravilan rast i razvoj. Roditelji mogu pristupiti uvođenju zdrave ishrane na različite, kreativne načine. Istraživanjem raznovrsnih recepata i igrom sa različitim bojama i teksturama hrane, način na koji se pristupa ishrani može imati značajan uticaj na formiranje njihovih prehrambenih navika.

Uz ZdravoKlopajmo kuvar za sva čula koji je kompanija Nestlé kreirala u saradnji sa foodart umetnicom Danče Tomašević, najmlađi će uživati u svakom zalogaju i zajedno sa roditeljima istraživati svet zdrave hrane i pravilne, izbalansirane ishrane. Četrnaest jedinstvenih obroka prilagođenih potrebama najmlađih predstavljeni su kao prava umetnička dela na tanjiru.

ZdravoKlopajmo kuvar za sva cula recept-min.jpg
Promo 

U ovoj jedinstvenoj Nestlé knjizi recepata, koja sadrži nutritivno bogate obroke, posebna pažnja posvećena je aranžiranju namirnica. Obroci aranžirani u obliku omiljenog lika iz crtanog filma, od raznih životinja do zanimljivih figurica, podstiču najmlađe da probaju hranu kojoj možda inače ne bi dali šansu. Takođe, korišćenjem ZdravoKlopajmo kuvara za sva čula, roditelji mogu da uključe decu u ceo proces pripreme obroka i na taj način ih od malih nogu upoznaju sa raznovrsnošću namirnica i važnosti njihovog konzumiranja.

Nestlé već više od 10 godina radi na podizanju svesti o važnosti formiranja zdravih životnih navika u domenu pravilne ishrane, ali i fizičke aktivnosti, i to najviše u detinjstvu kao periodu intenzivnog rasta i razvoja. ZdravoKlopajmo kuvar za sva čula je jedan od mnogobrojnih edukativnih materijala koji olakšava roditeljima pripremu ukusnih i nutritivno bogatih obroka zajedno sa decom.

Vaš besplatan primerak ZdravoKlopajmo kuvara za sva čula možete preuzeti klikom na link, a više informacija o ovom jedinstvenom kuvaru pročitajte ovde.