Ako ste dosad koristili alkohol kao sredstvo za prvu pomoć kod ogrebotina, posekotina i drugih rana, sad vam je na raspolaganju nešto mnogo bolje.

Znate koliko suza i bola alkohol može da izazove ako ga upotrebljavate na rani kad se mališani povrede, a pritom može da iziritira ranu. Koža je jedan od najvažnijih ljudskih organa koji štiti telo od infekcija i čim se ona povredi, prljavština i bakterije mogu da prodru u organizam. Zbog toga može doći do infekcije, koja dalje razara kožu i u velikoj meri usporava zarastanje.

Vrlo je važno da se rana odmah po njenom nastanku ispere i zaštiti,  zato je prvi korak u nezi rane njeno čišćenje.

Ako dete padne, ogrebe se ili poseče, operite i obrišite ruke, a idealno bi bilo i da navučete rukavice za jednokratnu upotrebu koje biste trebali da imate u svojoj kutiji za prvu pomoć. Dete postavite u udoban položaj tako da sedi ili leži i da se povreda, odnosno rana, ne zateže.

U slučaju da rana krvari, prvo je kratko pritisnite sterilnom gazom ili parčetom neke čiste krpe (kuhinjske krpe se obično peglaju na visokoj temperaturi, pa su pogodne za ovu namenu). Nakon toga, isperite ranu tekućom vodom ako ste kod kuće kako biste uklonili spoljašnju prljavštinu. Nakon vode, ili ako ste napolju, ranu isperite vašim novim prijateljem Effigerm Wound Wash-om rastvorom koji čisti, vlaži, sprečava infekcije i pomaže u zarastanju rana, a ne sadrži najčešći uzročnik suza - alkohol.

Korišćenjem ovog rastvora, smanjujete rizik od infekcije i potpomažete proces zarastanja. Zahvaljujući hipohlorastoj kiselini, koja ubija mikroorganizme (bakterije, viruse i druge mikroorganizme), a prirodno se nalazi u ljudskim belim krvnim zrncima*, može ga koristiti cela porodica, pa čak i bebe od najranijih dana.

Kad njime naprskate ranu, sačekajte jedan minut da se osuši i stavite flaster ili zavoj ako je rana podložna trenju. Kod blažih rana ostavite ranu da osuši na vazduhu.

Vaš mališan sada može da bude bezbrižan u  novim avanturama, a vi ne zaboravite da ponesete Effigerm Wound Wash sa sobom kad krenete u park, kao i da ga spakujete u svoju putnu apoteku!

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

*Selkon, J. B., Babb, J. R., & Morris, R. (1999). Evaluation of the antimicrobial activity of a new super-oxidized water, Sterilox, for the disinfection of endoscopes. The Journal of hospital infection, 41(1), 59–70. https://doi.org/10.1016/s0195-6701(99)90038-5

 Tekst: Promo