Zahvaljujući generalnom sponzoru „Dunav osiguranju“, skup pod sloganom „Negovana žena – zdrava žena“ održan je 17. oktobra u hotelu „Mona Plaza” u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku sponzora „Grand kafa” i „MediGroup”.

Konferenciju je otvorila prof. dr Vesna Turkulov, državni sekretar Ministarstva zdravlja, koja je istakla da ministarka prof. dr Danica Grujičić, kao žena, najbolje može da razume žene i njihove probleme.

„Žene su stub i oslonac društva, a samo zdrava žena je lepa i srećna žena, jer ako nema zdravlja, ni drugi faktori ne mogu biti ispoljeni u punoj meri. Ministarstvo zdravlja neumorno radi na tome da se zdravlje žena unapredi, pre svega, kroz preventivu, a zatim i kroz lečenje. Treba da se trudimo koliko je to u našoj moći da izbegavamo štetne navike, da se hranimo umereno i zdravo, da imamo dovoljno sna i fizičke aktivnosti”, rekla je prof. dr Turkulov i apelovala na žene da redovno idu na ginekološke preglede.

konferencija magazina lepa i srecna o lepoti 001.jpg
Uroš Arsić 

Okupljenima se obratila i doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa”, koja je istakla da s magazinom „Lepa i Srećna” već godinama ima divnu saradnju.

„Kao lekar i docent na Medicinskom fakultetu, ali i kao žena, o ovom časopisu imam sjajno mišljenje, jer pored toliko edukativnih tema, doprinosi i promociji zdravog života, kako psihičkog tako i fizičkog. Zdrava žena je i lepa žena, ali ako nije zdrava, ne može se osećati lepo ni izgledati lepo. Zdravlje umnogome zavisi od nas samih i put do dobrog zdravlja počinje upravo od nas. ”, zaključila je dr Zdravković.

konferencija magazina lepa i srecna o lepoti 011.jpg
Uroš Arsić 

Prisutne je pozdravila i dr. sci. med Danijela Pecarski, specijalista farmaceutske tehnologije i kozmetologije, koja je apelovala na žene da se obraćaju stručnjacima za savete o nezi i lepoti, kao i da je ključ u edukaciji.

„Preventiva je suština dobre nege, ali veoma je važno kome se žene obraćaju za savet, jer to treba da budu školovani kadrovi iz oblasti estetike. Imali smo prilike da vidimo kakva katastrofa nastaje kada se nestručni ljudi bave nečijim izgledom i zato se dobro raspitajte pre nego što odlučite da nešto promenite ili uradite na sebi. Znanje i edukacija su ključ svega, pa i dobre nege”, naglasila je dr Pecarski.

konferencija magazina lepa i srecna o lepoti 012.jpg
Uroš Arsić 

Glavna i odgovorna urednica magazina „Lepa&Srećna” Žaklina Milenković pozdravila je okupljene rekavši da je „lepota u oku posmatrača, a da ćemo je mi posmatrati iz ugla vrhunskih stručnjaka koji će predstaviti svetske trendove iz oblasti estetske medicine, kozmetike i nutricionizma. Čuvena Koko Šanel rekla je da brinući se o lepoti, treba početi od srca i duše. Zato ćemo se pozabavati i temom unutrašnje lepote, o čemu će govotii naši vodeći psiholozi i psihijatri”.

Nega je važna

Skin care & Make up, priprema za šminku, rutina šminkanja kao i lepota koja dolazi iznutra, bile su teme prvog panela konferencije. Dermatolozi, specijalisti medicinske estetike i profesionalni šminkeri govorili su o pripremi i postupku šminkanja, o zdravlju i mlade i zrele kože, kao i o ritualima nege važnim za svaku devojku i ženu.
Maja Grubetić, profesionalna šminkerka, Biljana Jovanović, specijalista medicinske estetike i strukovni kozmetičar estetičar, kozmetički edukator Nina Kozić i dermatolog Jelena Stojković Filipović bili su učesnici prvog panela.

konferencija magazina lepa i srecna o lepoti 013.jpg
Uroš Arsić 

Lepota dolazi iznutra

Koliko su zdrava i uravnotežena ishrana i suplementacija značajne za opšte zdravlje, na koji način fizička aktivnost i nega duha i tela utiču na izgled kože i koliko je zdravlja žena važno – teme su kojima su se baviti stručnjaci iz različitih oblasti na drugom panelu.

konferencija magazina lepa i srecna o lepoti 008.jpg
Uroš Arsić 

Maja Babić, stručnjak za ishranu sa Harvarda, Dajana Švraka, magistar farmacije, master ishrane i suplementacije, Milka Raičević, nutricionista, Dejan Halaj, fitnes instruktor, Zorka Ristić, fitness intruktorka bili su učesnici drugog panela i Nataša Novčić, direktorka Filijale “Dunav osiguranje” u Novom Sadu.

Preventiva je polazište

„Veliko nam je zadovoljstvo što je 'Dunav osiguranje' podrška konferenciji koja se bavi zdravljem žena, kojima i sami posvećujemo veliku pažnju. Zdravlje i preventiva su svakako teme o kojima treba stalno govoriti, a ovo je odlična prilika da utičemo i na podizanje svesti o korisnosti zdravstvenog osiguranja koje na duže staze doprinosi boljem zdravlju, a samim tim i lepšem životu, ne samo žena već cele populacije. Značaj ovog vida osiguranja potvrđuje i činjenica da ova vrsta osiguranja beleži i najdinamičniji rast u našoj zemlji. Osiguranik može biti svaki građanin sa stalnim boravištem, a pod istim uslovima ove usluge mogu koristiti i članovi njegove porodice.

konferencija magazina lepa i srecna o lepoti 003.jpg
Uroš Arsić 

„Svi mi odlazimo kod lekara onda kada imamo neki problem, vrlo retko pre toga, tako da je osiguranje jedno od najboljih rešenja za preventivno delovanje. Naša polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, pored brojnih usluga bolničkog i vanbolničkog lečenja, uključuje i preventivnu zaštitu odnosno sistematski pregled“, rekla je direktorka Novčić.

Saznanje da imamo polisu osiguranja, bez obzira na to da li smo je sami zaključili ili je za nas to učinio poslodavac, daje mogućnost da zakažemo i obavimo sistematski pregled.

„Tako ćete makar jednom godišnje izvršiti detaljnu kontrolu svog zdravlja. Taj sistematski pregled u nekom standardnom obliku uključuje i laboratorijske analize i pregled interniste, i ultrazvuk dojke, ginekološki pregled i Papanikolau test, oftalmološki pregled, spirometriju i drugo“, rekla je Nataša Novčić. „U okviru ovog osiguranja moguće je uključiti i zdravstvenu zaštitu trudnica koja njima omogućava znatno viši stepen i kvalitet praćenja zdravstvenog stanja do dolaska bebe na svet, pa na taj način doprinosimo ne samo ličnoj lepoti već i lepoti života i rađanja uopšte“.

Svi pregledi o kojima je bilo reči mogu se obaviti u okviru mreže zdravstvenih ustanova sa kojima „Dunav osiguranje“ ima ugovor, u državnom ali i u privatnom sektoru, što pruža dodatni komfor i olakšava odluku o poseti lekaru.

Nije jednostavno suočiti se sa teškim dijagnozama, a uz zdravstveni problem idu i drugi problemi kao što je pitanje finansijske sigurnosti.

„Naša polisa osiguranja za slučaj obolevanja od raka omogućava da računate na jednokratnu naplatu iznosa koji se kreće u zavisnosti od ugovorene sume od 500.000 do pet miliona dinara, što može biti i te kako značajno i za osiguranika i za članove njegove porodice. Ova polisa podrazumeva i mogućnost dobijanja drugog, dodatnog lekarskog mišljenja lekara iz vodećih svetskih medicinskih centara“, rekla je Nataša Novčić, direktorka filijale „Dunav osiguranja” u Novom Sadu.

Estetske korekcije: kada i zašto?

U okviru trećeg panela, tražili smo odgovore na dva pitanja o estetskoj korekciji – kada i zašto, zajedno s našim sagovornicima, vrhunskim stručnjacima u svojim oblastima: Nadom Maksimović, specijalistom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije iz zdravstvenog centra „Medigroup”, Verom Zec, stručnjakom i naučnikom iz oblasti kozmetologije, dr Suzanom Adžić, psihijatrom i doktorom estetske medicine Konstantinosom Bourelakisom.

konferencija magazina lepa i srecna o lepoti 005.jpg
Uroš Arsić 

Dr Nada Maksimović je svoje izlaganje započela odgovorom na pitanje: Zašto se estetska hirurgija danas smatra tabu temom ako čovekova potreba za ulepšavanjem postoji otkad i on sam?

„Jedan od razloga može biti društvena percepcija i pritisak koji se neprimetno nameće ljudima da izgledaju lepo i prate trendove. S te strane imamo dokaz imućnosti, na primer, imate skup „rolex” i želite da to bude pečat vaših primanja, materijalnog statusa. Isto tako, estetske korekcije se mogu smatrati obeležjem materijalnog dobra i mogućnosti da se te skupe intervencije priušte. U takvim slučajevima nema tabua. U ostalim slučajevima, gde mnogi pacijenti skrivaju da su imali estetske korekcije, možemo reći da se radi o tabu temi, jer u dobrom delu društva, ako nešto na sebi korigujete, znači da niste zadovoljni sobom te ste izloženi osudi okruženja”, istakla je dr Maksimović.

Zahvaljujući Grad kafi koja je obezbedila kafe pauzu, posetioci su imali prilike da se lično upoznaju sa učesnicima panela i postave im još neka aktuelna i zanimljiva pitanja. Pogledajte i slike sa ovog skupa u galeriji.

Uroš Arsić Posvećena temi lepote i nege.