U okviru Festivala zdravlja, magazin „Lepa&Srećna” održaće tribinu pod nazivom Lekoviti razgovori 25. maja od 11.30 do 12.10 sati u Domu Vojske Srbije.

Eminentni stručnjaci Suzana Adžić, psihijatar, Irena Đorđević, psihijatar i psihoterapeut i Mila Marčeta, profesionalni kouč i pisac, biće gošće naše tribine, s kojima ćemo razgovarati o očuvanju mentalnog zdravlja dece i mladih, kao i o mnogim drugim zanimljivim pitanjima.

Prva tema biće Self Concept kao nova, popularna metoda ličnog razvoja. U najužem smislu, to je zdrava ljubav prema sebi, mada obuhvata i mnogo više od toga jer predstavlja skup verovanja o sebi. Naime, ova metoda uključuje ono što o sebi znamo, vidimo i osećamo, na osnovu lične procene i razmene informacija s okolinom.

Tema je vrlo značajna za mlade ljude koji tragaju za vlastitim identitetom i pravim vrednostima. Da li je ljubav prema sebi egoizam, zašto se u kriznim situacijama u avionu majkama savetuje da najpre sebi stave masku s kiseonikom pa tek onda detetu, šta nam i koliko znači mišljenje okoline, kako napraviti lični inventar – samo su neka pitanja na koja će odgovarati Mila Marčeta.

Mila Marceta_foto Dragana Draganović 2-min.jpg
Foto: Dragana Draganović 

Šta je nesanica, kako stres utiče na san, kada je treba ozbiljno shvatiti i potražiti pomoć psihologa, tema je o kojoj ćemo razgovarati sa Suzanom Adžić, psihijatrom u Klinici „Dr Laza Lazarević”.

– Za nesanicu je odgovoran naš cirkadijalni ritam ili biološki sat, koji predstavlja ritam našeg života. On reguliše brojne procese u mozgu poput metabolizma, nivoa hormona, telesne temperature i ciklusa budnosti i spavanja. Drugim rečima, on u toku noći obezbeđuje optimalnu dubinu i dužinu sna da bismo bili spremni za dnevne aktivnosti. Podešen je tako da funkcioniše i menja se zajedno s promenama u okruženju i s godišnjim dobima.

Čak i naizgled mala promena u vidu dužeg ili kraćeg dana, remeti biološki sat i samim tim izaziva promene u ciklusu budnost – spavanje. To je posledica njegove nemogućnosti da se trenutno prilagodi dužem dnevnom svetlu, što je naročito izraženo u proleće – objašnjava Suzana Adžić.

Suzana Adzic_foto Nikola Rudić-min.jpg
Foto: Nikola Rudić 

Da li se plašimo (po)vezivanja? Zašto današnje veze imaju paradoksalni trend nevezivanja, dok mnogi loši brakovi i dalje opstaju? Kako nam ljubavni odnos može dati stabilnost u životu i učiniti da budemo bolji sebi i drugima? Na sva ova i slična pitanja stručne odgovore daće nam dr Irena Đorđević, psihijatar i psihoterapeut.

Dr Irena Djordjevic_foto proivatna arhiva-min.jpg
Privatna arhiva 

– Veoma je važno da dvoje ljudi pronađe sopstveni odnos i da on bude obojen slobodom izbora a ne strahom. Kako ljubavni odnos može postati prilika da porastemo kao ličnosti i budemo uspešniji u nekim novim vezama? Suština je u tome da promenimo percepciju emotivne potrošnje i shvatimo kako nam
ljubav može davati dobru energiju i učiniti da se osećamo slobodnije i sigurnije – ističe dr Irena Đorđević.