Tokom događaja posvećenog očuvanju i unapređenju ženskog zdravlja, koji je upriličila All for All (AFA) organizacija, razgovaralo se o trenutnom stanju i ulaganju u žensko zdravlje, ali i o tome šta je potrebno uraditi da bi se unapredilo.

Lekari, naučnici i profesori govorili su o ženskoj onkologiji i reproduktivnom zdravlju žena, novim tehnologijama i kako ih iskoristiti za boljitak i napredak u ovom polju, koži i njenom očuvanju, autoimunim bolestima i funkcionalnoj medicini, mentalnom zdravlju i holističkom pristupu lečenju, ali i o tome kako kroz društveno angažovanje žene mogu da se samoorganizuju.

Posetioci su imali priliku da nauče nešto novo i prošire vidike, ali i da dobiju odgovore na nedoumice, jer su sve sesije bile interaktivne - otvorene i za pitanja publike.

AFA Fem Health Tech Forum-Ministarka Jelena Begovic.jpg
Promo 


Forum je otvorila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović:

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam ovde ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Jedan od globalnih izazova jeste i biće zdravstvo, zdravstveni sistem i medicina. Žene se suočavaju sa brojnim izazovima kada je reč o njihovom zdravlju, čemu se ne posvećuje dovoljno pažnje u društvu. Moramo insistirati na ravnopravnosti, ali takođe moramo da uvažimo prirodu i biologiju, a to je raznolikost. Naši reproduktivni organi su različiti, hormonski status, kao i fiziologija. Zato je potrebno motivisati mlade devojke da se obrazuju i uključe u nauke koje menjaju svet.

AFA Fem Health Tech Forum -Diana Gligorijevic.jpg
Promo 

Ispred AFA organizacije prisutne je pozdravila predsednica AFA korporativnog borda i suvlasnica TeleGroup Diana Gligorijević:

"Hvala svima koji su došli na ovaj izuzetno važan događaj jer pokrećemo jednu novu temu. AFA stoji za “all for all” - svi za sve. To ne znači da razgovaramo samo o ženskom pitanju, ali svakako želimo da se čuje i govori više o izazovima kada je u pitanju razvoj medicine i pružanje medicinskih usluga u ovom segmentu, kako u svetu tako i kod nas. Svega 2% sredstava je izdvojeno u pravcu razvoja tehnologija i metoda za praćenje zdravlja žena. To je zapanjujuće. Važno nam je da se čuje da se u našoj zemlji radi na poboljšanju situacije za žene po pitanju zdravlja.

Direktor korporativnih poslova Roche d.o.o Dragana Nikolić bila je učesnica panela “Ženska onkologija”:

"Lečenje u ranijoj fazi bolesti je uglavnom manje invazivno, a i manje košta. Nove tehnologije mogu značajno da unaprede put pacijenata. Efikasno lečenje zahteva preciznu dijagnostiku na molekularnom nivou i ciljanu i personalizovanu terapiju. Uz pomoć veštačke inteligencije mnogo lakše i brže mogu se sagledati rizici, ali i mogućnosti lečenja za pacijente. Kada je reč o Srbiji, čini se da država ima dobru viziju, infrastrukturnu osnovu i ljudske resurse koji mogu da iznesu galopirajući napredak u lečenju. Uz odluku da kontinuirano investiramo u inovativne lekove sasvim sigurno možemo da uhvatimo ritam sa Evropom.

AFA Fem Health Tech Forum-Dr Ivana Kostadinovic, MediGroup i Dragana Nikolic, Roche.jpg
Promo 


Specijalista radiologije dr Ivana Kostadinović iz Medigrup takođe je učestvovala na panelu “Ženska onkologija”:

"Kako bi se rak dojke detektovao pravovremeno, neophodno je obavljati ultrazvučne i mamografske skrininge koji su potpuno bezbedni i bezbolni. U slučaju da se putem ultrazvuka uoči promena, uzima se anamneza kako bi se identifikovali faktori rizika koji mogu da utiču na pojavu bolesti. Kad je reč konkretno o mamografiji, treba znati da jedino ona može pouzdano detektovati pojave koje najčešće ne izazivaju simptome i premale su da bi se napipale. Zračenje prilikom pregleda ne može doprineti nastanku i razvitku bolesti. Zapravo, mi u roku od pet do sedam nedelja primimo taj nivo zračenja od svoje okoline.

AFA Fem Health Tech Forum -Diana Gligorijevic.jpg
Promo 

AFA Fem Health-Tech Forum 2023 organizovan je u partnerstvu sa LPT agencijom, a uz podršku Roche d.o.o, MediGroup, Ambasade Izraela u Srbiji i AIK banke, kao i Startit centra Beograd i medijskih partnera Telegraf.rs i Lepa&Srećna - Mondo. Vredne poklone za sve učesnike programa obezbedila je kompanija Zepter International Srbija.