"Isti su kao oni iz Pariza, tako i mirišu", rekla nam je Suzana, food blogerka koja je odrasla u Francuskoj, nakon što je probala pecivo nastalo u radionici kroasana u organizaciji portala Stvar Ukusa i u saradnji sa hotelom Hyatt Regency Beograd.

Dvadesetak zaljubljenika u kuvanje i ukusnu hranu, iskusnih i manje veštih u kuhinji, okupilo se na edukativnoj i zabavnoj radionici i u opuštenoj, prijateljskoj atmosferi upijalo sve savete i trikove od vrhunskih "majstora peciva" na čelu sa Mirjanom Despenić. "Radile" su oklagije, mesilo se, rolalo, mazalo i premazivalo... A ako je bilo učesnika koji nije postavio nijedno pitanje, to je samo zato što ga je već neko preduhitrio.

Tako smo i saznali i koje brašno koriste profesionalci za izradu čuvenog francuskog peciva, rešili su nam dileme i oko toga koje temperature treba da bude testo, a koje puter kada se počne sa onim najzahtevnijim delom, pravljenjem "slojeva", pekari su nam otkrili i da boja samih kroasna zavisi od toga koliko ima šećera, a koliko soli u njima... Pokazali su nam i kako se rolaju savršeni kroasani, kako se pravilno ivice savijaju ka unutra - kao što to rade u Francuskoj, a saznali smo još mnogo toga od glavnog kuvara hotela Hyatt Regency Beograd - Milana Čotre i njegovog tima iskusnih pekara.

A ono što smo umesili, na kraju smo i probali! I kao što je rekla Suzana, a složili su se i svi učesnici ove radionce koju je omogućio i podržao DTL - domaći trgovački lanac i koja je realizovana uz podršku Francuske privredne komore - ispali su "oh-la-la"! Fantastično!

Pogledajte galeriju slika i uverite se koliko je bilo zanimljivo na radionici kroasana.

MONDO / Stefan Stojanović Radionica "Stvar ukusa"


Radionicu smo završili u sjajnom raspoloženju - prenoseći utiske, razmenjujući savete i recepte, ali i slike i snimke koje smo napravili i koje smo podelili na društvenim mrežama.

"Ja sam naučila da pravim kroasane, a vi?", rekla nam je jedna zadovoljna učesnica, a drugi su se pridružili.

"Obavezno nas zovite na sledeću radionicu", poručili su sada već profesionalci za izradu kroasana!

Izvor: Stvar ukusa