Dr Bokun Popović kaže da u svakome od nas postoje dva sveta, racionalni i kreativni. Samo kada su u skladu i kada deluju zajedno, možemo imati dovoljno vere i samopouzdanja da odgovorimo svim izazovima vremena u kom živimo.

Možda nemamo tačnu definiciju pojma "rad na sebi" niti regulatornu komisiju koja bi pozivala na odgovornost, ali zato imamo nepregledan prostor za istraživanje. Ako smo radoznali, otvoreni za nova iskustva, ako se igramo, plešemo, kuvamo, stvaramo – ideje nam dolaze same od sebe. Ako cenimo umetnost, poeziju, muziku, film, dobru priču – igramo se dubljim značenjem, metaforama, simbolima. Kada pišemo dnevnik, crtamo ili bojimo, uključujemo pokret ruke, susret oka i reči, produbljivanje daha i promenu metabolizma. I tada puštamo naš racionalni deo da se odmara.

Lekoviti 2_Foto shutterstock.jpg
Shutterstock  

"Pošto se vratimo obavezama, iznenadimo se koliko novih rešenja imamo za nerešive situacije. Međutim, kada se nađemo u bespućima depresije, bezizlaznosti, težine tereta kom ne znamo ime – vreme je da se obratimo profesionalcima. 'Rad na sebi' postaje i skup i besmislen ako ne razlikujemo ta dva stanja. Nauka nam daje znanje o tome da je za ispunjen život neophodno razvijati kreativnost, dok nam kreativnost pokazuje kako da to znanje pretočimo u praksu. Samo takvi – i racionalni i kreativni – možemo odgovoriti današnjem kompleksnom vremenu", objašnjava dr Bokun Popović.

Vanja Bokun Lekoviti_Foto Parteli iz Kotora.jpg
Parteli iz Kotora Vanja Bokun Popović

Za sve nedoumice u vezi s radom na sebi, za koje vam treba savet ili konsultacija, naša gošća psiholog dr Vanja Bokun Popović biće vam na raspolaganju 26. januara od 12 do 13 sati putem telefona 011 442 03 07.