U odnosu na prethodnu godinu, zapaženo je povećanje fizičkog nasilja nad ženama za čak 27 odsto, a u vidu ekonomskog nasilja 21 odsto.

Kompanija Avon je u okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma i akcije Reci NE nasilju nad ženama uručila je donaciju u vrednosti od 1,528,516.00 dinara Autonomnom ženskom centru za pružanje psihosocijalne podrške i osnaživanja žena. Takođe, povodom 135 godina postojanja kompanije Avon i obećanja da će donirati 1.35 miliona dolara za dobrobit žena, globalni grant Avon fondacije, dodeljen je Autonomnom ženskom centru u okviru projekta za ekonomsko osnaživanje žena sa iskustvom nasilja u Srbiji u iznosu od 15 hiljada dolara. Početak akcije Reci NE nasilju nad ženama tradicionalno se obeležava 25. novembra.

Izuzetno mi je drago što mogu da se obratim ispred kompanije Avon. Trudimo se da svakodnevnim aktivnostima poboljšamo položaj žena u društvu, utičemo na njihove izbore i osnažimo ih“, otvorila je dodelu nagrade Milica Savinšek, Advertajzing, PR, SoMe and CSR za Avon Adriatic region

avon.jpg
Promo 

Pored donacija, kompanija Avon je u okviru akcije Reci NE nasilju nad ženama dodelila specijalno priznanje za žensku hrabrost Mii Bjelogrlić, autorki serijala „Ona se budi”. Avon ovom nagradom ima želju da pruži podršku, nagradi zalaganje i doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Srećna sam i zahvalna što je kompanija Avon prepoznala seriju ,,Ona se budi“, i osetila potrebu da nagradi mene kao autorku mog televizijskog prvenca. Šta god dalje budem radila u životu, ona će uvek imati poseban značaj za mene zbog teme kojom se bavila i reakcijom koju je izazvala kod mnogih žena. Mislim da je važno da iskoristimo ovih 16 dana aktivizma, ali da se i ne zadržimo samo na tome već da tokom cele godine učestvujemo u borbi. Nadam se da će neke buduće generacije gledati ovu seriju, ali sa čuđenjem i šokom da su stvari nekada funkcionisale baš onako kako je u seriji prikazano. Želim da se zahvalim rediteljki i scenaristkinji Staši Bajac, kao i direktorki fotografije Cimi Drinić, jer je naša udružena ženska snaga iznela ceo ovaj projekat. Konačno, ovu nagradu želim da posvetim jednoj Ivi i jednoj Olgi, jer sam od njih poslednjih godina učila o tome šta zapravo znači ženska hrabrost u muškom svetu“, izjavila je Mia Bjelogrlić, dobitnica Nagrade za žensku hrabrost 2022. godine.

avon-00.jpg
Promo 

Samo tokom 2022. godine putem SOS telefona Autonomni ženski centar je primio više od 3.00 poziva od strane 975 žena.

„Donacija koju smo dobile od Avon kompanije početkom ove godine dala je doprinos u realizaciji naših usluga koje pružamo putem SOS telefona i individualnih kosultacija. Statistike govore da je svaka druga žena žrtva psihičkog nasilja, a svaka treeća fizičkog. Kada pogledamo rezultate u odnosu na 2021. godinu nažalost beležimo porast prijava fizičkog nasilja za 27% i ekonomskog nasilja za 21%, dok je psihološko nasilje prisutno u okviru svih ostalih oblika nasilja“, Jovana Markulić, Autonomni ženski centar

"U saradnji sa našim dugogodišnjim partnerima iz nevladinog sektora, odabrali smo Miu Bjelogrilić zbog njene posvećenosti ovoj društveno značajnoj temi i podizanju svesti o pitanjima koja su bitna za žene. Nasilje nad ženama je zaista vrlo važna tema i u svetu i u našoj zemlji. Zato je 16 dana aktivizma trenutak da edukujemo i govorimo protiv nasilja. Želimo da pokažemo žrtvama nasilja da nisu same, a kroz to i da im pomognemo“, istakla je Danijela Šantić, direktorka kompanije Avon za Adriatik.

AVON VAWG SRB LOGO HOR COLOR (1).jpg
Promo 

Avon Akcija Reci NE nasilju nad ženama pokrenuta je 2008. godine, i kroz edukativne programe i donacije, zalaže se za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat "ONAsnaživanje", kao i projekat Autonomnog ženskog centra "Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!". Za podizanje svesti javnosti o ovoj temi realizovane su i brojne kampanje poput "Možeš drugačije", "Nisi sama", kao i "Sportska borba je izazov, porodična je zločin".

Sve žene koje zatrebaju pomoć i savet, mogu da se jave na besplatan broj telefona Autonomnog ženskog centra 0800 100 007.
_______________________________________________________________________
O KOMPANIJI AVON
Avon se već više od 135 godina bavi lepotom na drugačiji način. Avon je kompanija koja spaja ljude, koristeći snagu lepote kako bi transformisao život žena na bolje. Milioni nezavisnih Avon dama širom sveta prodaju Avon proizvode i promovišu ih putem svojih društvenih mreža, neretko gradeći sopstveni beauty biznis u kojem slobodno raspolažu svojim vremenom. Avon se zalaže za rodnu ravnopravnost, osluškuje potrebe žena, glasno govori o problemima i podstiče pozitivne promene. Avon i Avon fondacija donirali su preko 1,1 milijarde dolara u svetu, sa fokusom na borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i raka dojke. Deo je grupe Natura &Co Group. Saznajte više na www.avonworldwide.com