I dok su nekada bili vezani za određeno starosno doba ili događaje u životu, poslednjih godina postali su svakodnevnica koja pogađa sve generacije.

Često je preporuka za „nefarmakološku terapiju“ ovih stanja: izađi, prošetaj, provedi vreme u prirodi, opusti se u njenim bojama i mirisima. Ali pored boja i mirisa, od prirode možemo dobiti još više: njene blagotvorne i lekovite produkte u vidu biljnih ekstrakata koji pomažu organizmu da se opusti i uspostavi psihički balans i mir, a da pritom ne deluju štetno na organizam, ne dovode do pojave zavisnosti ili tolerancije.

Neki od najčešće korišćenih biljnih ekstrakata za ublažavanje stresa, napetosti, nervoze i u cilju lakšeg nastupanja sna su ekstrakti valerijane, matičnjaka, pasiflore i gloga.

Valerijana (Valeriana officinalis) doprinosi opuštanju, očuvanju mentalnog balansa u slučaju napetosti i stresa, održavanju smirenosti, smanjenju razdražljivosti, lakšem nastupanju i održavanju sna.

Pasiflora (Passiflora incarnata) doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji i skraćenju vremena potrebnog da osoba zaspi.

Matičnjak (Melissa officinalis) pomaže u održavanju pozitivnog raspoloženja i očuvanju mentalnog i fizičkog blagostanja, doprinosi opuštanju i dobrom kognitivnom funkcionisanju.

Glog (Crataegus pinnatifida) doprinosi normalnoj funkciji srca i kardiovaskularnog sistema, kao i normalnoj funkciji digestivnog trakta.

Konzumacija gloga pozitivno deluje na simptome kao što su brzo zamaranje, nedostatak vazduha pri naporu, letargičnost, kašalj pri naporu, smanjena sposobnost za različite fizičke aktivnosti.

Uz ove biljne ekstrakte, sastojci koji takođe mogu biti korisni u cilju opuštanja nervnog sistema, odn. lakšeg nastupanja sna i očuvanja njegovog kvaliteta su magnezijum i melatonin.

Magnezijum je esencijalni mineral neophodan za odvijanje svih važnih bioloških procesa u organizmu, on doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom funkcionisanju nervnog sistema i mišića, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Melatonin je glavni hormon epifize i odgovoran je za regulisanje cirkadijalnog ritma, kao i regulaciju sezonskih odgovora na promene u dužini dana (koje mogu dalje da utiču na promene u reproduktivnom statusu, ponašanju i telesnoj masi). Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog da osoba zaspi i ublažavanju subjektivnih osećaja povezanih sa promenom vremenskih zona pri putovanju avionom (Jat leg sindrom).

Za sve one koji žele da uspostave unutrašnji mir i vrate psihički balans ili žele da pobede nesanicu i poboljšaju kvalitet sna, a da pritom izbegnu primenu proizvoda koji sadrže hemijske, psihoaktivne sastojke koji dovode do zavisnosti i rezistencije, prva preporuka su dodaci ishrani Pro Nerv Forte i Pro Nerv Sleep.

pro nerv sleep 1.jpg
Promo 

Pro Nerv Forte je proizvod formulisan na bazi standardizovanih biljnih ekstrakata valerijane, pasiflore, matičnjaka i gloga, uz dodatak magnezijuma. Sinergistički ovih 5 aktivnih sastojaka pomažu kod napetosti, nervoze, stresa i uznemirenosti, doprinose opuštanju i posledično poboljšanju raspoloženja. Pro Nerv Forte se koristi po potrebi (samo 1 kapsula dnevno) i može biti koristan i kod osoba koje se odvikavaju od česte upotrebe anksiolitika.

Pro Nerv Sleep uz biljne ekstrakte (pasiflora, valerijana, matičnjak i glog) sadrži i magnezijum i melatonin. Zahvaljujući svom sastavu on pomaže kod nesanice bez obzira da li je ona posledica nervoze, nemira, strepnje, prekomernog psihofizičkog napora, napetosti u mišićima ili jet lag sindroma. Pro Nerv Sleep omogućava lakše i brže nastupanje sna i poboljšanje njegovog kvaliteta, koristi se po potrebi i efekat nastupa već nakon 30 minuta od uzimanja kapsula.

Tekst: Promo