Redovno bacate višak bajatog hleba? Dešava se da skupo plaćeno voće ne bude pojedeno? Možete produžiti rok trajanja hrane ako se poslužite jednostavnim trikovima koje štedljivi domaćini i domaćice treba da znaju.

I hleb sa dužim rokom trajanja može da se pokvari ako ga ne čuvate ispravno u frižideru. Kesa treba da je uvek dobro zatvorena, a od pojave buđi može da ga zaštiti listić celera koji ćete ubaciti unutra.

Kad kupujete banane, izaberite dva-tri manja "grozda" različite zrelosti, jer će tako jedne biti odmah spremne za jelo, a druge polako dozrevati do naredne nabavke. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu, ali ne u frižideru. Ako vidite da se zrenje ubrzava, umotajte vrh grozda u providnu foliju, to će ga usporiti.

Kačkavalj ne treba držati u hermetički zatvorenim posudama, jer će se tako uhvatiti buđ. Najbolje je da bude umotan u papir, tako da može da "diše", a da ipak ne širi miris kroz čitav frižider.

Pavlaku i krem sir je najbolje okrenuti "naopačke", jer će tako sačuvati vakuum, a bakterijama biti onemogućen ulaz.

Luk je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mestu, tako da oko glavica cirkuliše dosta vazduha. Možete da ih ubacite u žensku najlon čarapu i okačite u ostavi ili nekom drugom hladnom uglu.

Upravljanje hranom koja završi u otpadu je tema panela koji se održava danas, od 16h, kod Muzičkog paviljona u parku Kalemegdan, u okviru Beogradskog Burger Festivala. Podsetimo, on je počeo 27. maja i trajaće do 5. juna, a pripremljen je bogat program. Festival se odvija u organizaciji Monda i Beofesta, a uz podršku Grada Beograda, Beokoma i SAD ambasade. 

Svi posetioci će moći da podrže humanitarni deo festivala donirajući osnovne, fabrički upakovane životne namirnice i ostave ih u 4 donatorske kutije koje će biti postavljene. Sa partnerima iz Banke Hrane Beograd, tokom festivala će se pripremiti donacije za ustanove sa kojima banka sarađuje, organizovati i otvoreni panel na kome ćemo ukaziti na značaj ovog pitanja, a i ponuditi neka od rešenja za ovo veoma važno društveno pitanje i održivi razvoj.

Burger-15.jpg
Promo 

Učesnici panela su: Vladan Šćekić, programski direktor, Centar za unapređenje životne sredine, koji će izneto podatke o bacanju hrane i govoriti o tome koliko je razvijena svest kod nas upravljanju hranom i  Katarina Žigić, predsednica Banka Hrane Beograd, koja će ukratko predstaviti BHB i njihov doprinos smanjenju bacanja hrane.

Sanida Klarić, predsednica udruženja Bio Idea, opisaće primer dobre prakse smanjenja bacanja hrane iz ugla socijalnog preduzetništva dok će Violeta Veljković, vaspitačica, predškolska ustanova 11. april, Novi Beograd, vrtić "Lastavica" dati primer dobre prakse kroz edukaciju dece u vrtićima u vezi sa bacanjem hrane.

Iz kompanije Delhaize Serbia, na panelu učestvuje Jovan Todorić, Sustainability and Environment Protection - Department Manager, koji će govoriti o korporativnom primeru dobre prakse i doprinosu ove firme smanjenju
bacanja hrane. Anja Đurić, predstavnica kompanije Glovo, govoriće o globalni trendovima za food waste managment. Moderator panela je Miloš Vukšić, direktor Burger Festivala.

Tokom festivala biće obezbeđeno 110 burgera i pice za Banku Hrane Beograd i njihove korisnike.

Burger-40.jpg
Promo