Smeh je izvor radosti i sreće, što osetimo i po nama samima, a sa druge strane tu su i brojne studije koje pokazuju njegova dobra i lekovita svojstva ističući, između ostalog, da smanjuje stres i anksioznost, poboljšava pamćenje i poboljšava imunitet organizma.
Kada se smejemo, mi osećamo njegovu važnost, jer su to trenuci u kojima je sve lepše i lakše. A kada „krivu koja sve ispravlja“ upotpunimo dobrim društvom i omiljenim napitkom čiji miris i ukus sve spaja, dobijamo idealnu kombinaciju za uživanje.

Praznik šale i smeha

Da su šala i smeh važni u našem životu govori i „Dan šale“ koji se proslavlja širom sveta. Iako se ne zna kada je i kako počelo obeležavanje 1. aprila, jedno je jasno – ljudi su odavno osetili pozitivne strane smeha i slavili ga kao praznik. To je dan u kom je smeh najvažnija aktivnost! Zbog njegovog značaja za zdraviji i duži život, u nekim zemljama postoje i muzeji posvećeni humoru i šalama.

Nađite vreme za drage ljude i smeh

A kada ste se vi poslednji put glasno i iskreno smejali? Onako kako to čine deca tokom bezbrižne igre i uživaju u tim čarobnim trenucima šireći radost oko sebe. Međutim, kako postajemo stariji sve je manje tog gromoglasnog smeha u našoj svakodnevici. Vremenom, gomilaju se obaveze, brojni zadaci i rokovi koji nas pritiskaju i povećavaju stres čineći nas prezauzetim, napetim i nervoznim.

U stalnoj žurbi, često zaboravljamo na drage ljude i na značaj iskrenog razgovara i smeha. Zaboravljamo koliko su dragoceni ti zajednički trenuci. Zato, nađite vreme, zakuvajte jednu domaću Grand kafu i uživajte u iskrenom smehu sa onima koje najviše volite.

Smeh je važan sastavni deo naših života, koji jača socijalne veze i predstavlja oblik ostvarivanja bliskosti među ljudima. On je univerzalna reakcija, koju svaku razume i koja je ista na svim jezicima.

Smeh ljude čini lepšim, privlačnijim i pristupačnijim za razgovor. On osvaja i čini da se osećamo prijatno u društvu nasmejanih ljudi. Naravno, nasmejemo se i kada smo sami – neočekivanoj situaciji na ulici, šali u filmu ili knjizi, ali mnogo češće, glasnije i iskrenije se smejemo kada smo u društvu. Druženje, razgovor i šale donose smeh i ispunjavaju dane radošću. Zato, hajde da pronađemo vreme za trenutke provedene sa porodicom i prijateljima, ispunimo ih šoljicama omiljene domaće kafe i iskrenim smehom.