Svaki vlasnik misli da je baš njegova mačka najlepša, zar ne?

Međutim, sad su se i naučnici udružili da daju konačan odgovor na pitanje - koje rasa ima najlepše proporcije, u poređenju sa takozvanim "zlatnim presekom". Pokazalo se da su u samom vrhu tri divne mačke: manks (manska mačka), ruska plava mačka i - najlepša - norveška šumska mačka!

Nasuprot njima, ruska peterburška sfinga, popularna "peterbald" mačka, kao ni persijske i himalajske mace uopšte nisu prošle ovaj test prema matematički proračunatim proporcijama.

Podsetimo, "zlatni presek" je primenjuje još od stare Grčke, a možete ga proveriti i na svom licu. Za početak, treba izmeriti dužinu i širinu lica, onda ih podeliti a zlatan presek je odnos 1 prema 1,62. U svetu poznatih, najpribližniji rezultat ovom zlatnom standardu imaju Džordž Kluni, Bijonse i supermodel Bela Hadid.

Da se vratimo na mačke! Odmah posle tri prvoplasirane, kao izuzetno lepe su ocenjene i sibirska, regmafin i američka kovrdžava mačka. A norveška šumska, osim što je lepa, proslavila se i kao izuzetno hrabra rasa.

Jedan mačak Leon, koji živi na severu Norveške, postao je zvezda kad je napao lisicu koja se usudila da zaluta u njegovo dvorište. "Ume da bude neraspoložen", rekla je njegova vlasnica Evi Hind. Leon je uspeo da čak malo "gricne" divlju životinju za rep pa je lisac pobegao glavom bez obzira.

Shuttterstock Norveška šumska mačka, regmafin, američka kovrdžava mačka, sibirska, persijska i peterbald mačka, himalajska i ruska plava mačka.

 Izvor: Lepa&Srećna