Hedonistički pristup životu zapravo je umeće uživanja kada se radost pronalazi u malim stvarima, koje su svuda oko nas i koje se obično podrazumevaju. Neko je u stanju da uživa svim čulima čak i u banalnim pojavama poput lepog jutra i boje opalog lišća, dok nekima ni čitavo bogatstvo ovoga sveta ne može ulepšati život. Upravo tu se krije razlika između hedonista i onih koji to nisu.

O tome šta hedonizam jeste a šta nije, razgovarali smo s Ivanom Paunović, OLI psihoterapeutom i edukatorom.

Jedan vid hedonizma je i aromaterapija, koja se preporučuje, pre svega, kao preventiva za očuvanje duševnog i telesnog zdravlja, ali i radi uživanja – u vidu tople mirišljave kupke.

Žena u kadi
Promo, Shutterstock  

O hedonizmu smo razgovarali i s glumcem Strahinjom Blažićem, koji je osvojio srca publike u filmu „Bićemo prvaci sveta”, a zatim su se nizale uloge u brojnim ostvarenjima poput: „Švindleri”, „Otadžbina”, „Lihvar”, „Tajne službe – Jovanka Broz”.

Strahinja Blažić
Promo, "Serija Feliks" 

Televizijski gledaoci trenutno ga prate u sitkomu „Feliks” koji se emituje na Kurir televiziji, a nedavno je premijerno prikazan film „Pucnji u Marseju” u kom glumi teroristu Miju Kralja. Na pitanje da li je hedonista i u čemu posebno uživa, mladi glumac priznaje:

„Uživam u mnogim stvarima, zavisno od toga u kojoj sam fazi i šta mi tad odgovara. Neka to bude hrana.”

A evo šta o uživanju u italijanskoj hrani kaže Jelica Greganović, pisac:

„Volim ja italijansku kuhinju, ko je ne bi voleo. Ima li išta lepše od pice, čiji je krug svojom poznatošću bacio u senku sve ostale, od Sunčevog do Arhimedovih? Još kad se kotrljajućim nožem, za kojim bi tatarski eksperti za mučenje plakali od zavisti, raseče na savršene trouglove s kojih se slapom kardiološke noćne more cedi vruć sir, usput se hladeći u žilave stalaktite koji korisnika gratis šašolje po bradi...”

Za kraj, malo zabave: odgovorite na pitanja iz našeg psiho-testa i saznaćete jeste li skloni kratkotrajnim ovozemaljskim uživanjima ili ste igrač na duže staze, koji će se zarad višeg cilja odreći sitnih zadovoljstava... Da li ste hedonista ili asketa?

zabava.jpg
Promo, Shutterstock  

 Tekst: Lepa&Srećna / Žaklina Milenković