Svetska legenda i najbolji argetinski fudbaler, Dijego Armando Maradona, preminuo je u 60. godini života. Nedelju dana nakon proslave jubilarnog 60. rođendana, uspešno je operisao akutni visinski edem mozga. Međutim, samo par nedelja kasnije srce mu je stalo izazvano problemima s disanjem.

Karijeru je započeo iz siromašnog kraja u rodnoj Argentini, a svetski uspeh stekao u Barseloni i Napoliju. Ratovao je sa mnogima, poput  FIFA-e koja ga je izbacila sa Mundijala, ali i sa medijima koji su konstantno objavljivali fotografije kako koristi narkotike u noćnim klubovima i restoranima.

Iza sebe je ostavio dve ćerke Dalmu i Đaninu, kao i vanbračnog sina Dijega Sangra. Ali i brojne i legendarne uspehe po kojima će zauvek biti upamćen, kao i prijatelje koji nisu krili emocije u poslednjem pozdravu.

Pa su se tako i mnoge poznate ličnosti opraštale putem svojih društvenih mreža sa fudbalskom legendom, deleći uspomene na Maradonu. Naš voljeni teniser, Novak Đoković na svom Instagram nalogu, bez ijedne reči, sa emotikonima tuge podelio je njihovu zajedničku sliku. Maradona je na društvenim mrežama pratio malo ljudi, a jedan od njih je bio upravo Đoković. „Nole, mnogo te volim jer si ti broj jedan. Vidimo se u Dubaiju ili u bilo kom drugom delu sveta, jer si ti veliki čovek i zato te mnogo volim“, napisao je jednom prilikom Maradona.

novak djokovic maradona
Instagram / Novak Đoković 

I naša fudbalska legenda Dragan Stojković Piksi nije krio tugu: „Otišao je najveći. Čarobnjak u kopačkama. Bio je Bog. Za mene inspiracija. Kada kažem Bog, ne mislim to kao ono kada za nekoga smatram "neviđen je lik, svaka mu čast..." Maradona je bio božanstvo istinsko, reći će vam to u Argentini, Napulju... Neverovatna ličnost u svakom smislu, harizmatična. Obožavao sam ga. Mislim da ne postoji na planeti ljubitelj fudbala koji ga nije voleo. I protivnički navijači. Jednostavno, ako si čovek, morao si da voliš Dijega. Jako me potresla vest o njegovoj smrti. Prerano je otišao“, ispričao je za "Blic".

Dijego Armando Maradona bio je prijatelj srpskog režisera Emira Kusturice i poverio mu je film o sebi, svom životu i svojoj karijeri. Tokom snimanja filma "El Pibe" posetio je Beograd i stadion Crvene zvezde na kojem je postigao jedan od najlepših golova u karijeri.

Kod kuće u Argentini snimio je pesmu muzičara Rodriga koja se zove "Božija ruka".