Vremenska prognoza najavljuje tropske temperature za nedelju od 29. juna do 6. jula 2020. godine!

U Srbiji će se, u danima pred nama, živa u termometru popeti do 34. podeoka. Ovu nedelju obeležiće i sporadični pljuskovi, ali bez značajnih promena u tropskoj temperaturi.

Svi oni koji su željno iščekivali leto sigurno će se obradovati vremenskoj prognozi koja se najavljuje za početak jula. Da je omiljeno godišnje doba konačno stiglo u našu zemlju, potvrđuje za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić.

Kako kaže, narednih dana biće sunčano i toplo sa temperaturama uglavnom iznad 30. podeoka.

- Danas, 29. juna 2020. godine nas očekuje temperatura od 30 do 34 stepena - kaže Đurić i dodaje da rashlađenje neće pružiti vetar, budući da će biti slabog intenziteta.

- Noć iza nas u Beogradu je tropska, što u meteorologiji podrazumeva da temperatura ne opada ispod 20 stepeni. I narednih dana slede takve noći u prestonici, dok će na periferiji biti prijatnije - ističe Đurić.

Kako dodaje, od utorka će doći do blage promene vremena, ali samo u višim predelima.

- U utorak i sredu posle podne očekuje se razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predelima i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Međutim, to su jako izolovani slučajevi, u gradovima ostaje tropski toplo - napominje meteorolog Đurić.

Ipak, kratko osveženje u vidu kiše nastupiće od četvrtka u većem delu zemlje.

- Jači razvoj oblačnosti očekuje se i u nižim predelima u četvrtak i petak uveče. Biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom. Uopšteno, do nedelje se zadržava sunčano i tropski toplo.

Postoji mogućnost da oko petog jula dođe do pogoršanja vremena, što podrazumeva pad temperature i češće padavine sa pljuskovima i grmljavinom - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Podseća da su vremenske prilike u narednim danima u skladu sa kalendarom, ali za nijansu iznad proseka.

- Prosečna temperatura ja kraj juna je oko 27-28 stepeni, tako da će period koji je pred nama doneti temperature iznad proseka, tipično julske. Primera radi, u ovom periodu prosečna temperatura za Beograd iznosi 27 stepeni, a na nivou Srbije imaćemo za tri do četiri stepena iznad proseka - ukazuje meteorolog Đurić.

Izvor: Blic