Vremenske nepogode sa gradom, jakim ili olujnim vetrom i velikom količinom padavina, od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom za 24 sata, a lokalno i više, očekuju nas danas posle podne, uveče i noću, kao i u sredu, kako upozorava Republički hidrometerološki zavod (RHMZ).

Ovo upozorenje RHMZ izdao je  19. maja 2020. godine u 11 sati.

Kako navode, kiša i pljuskovi sa grmljavinom ujutru i pre podne koji su bili lokalnog karaktera intenziviraće se posle podne najpre na zapadu i jugozapadu Srbije, a uveče i u toku noći u većini krajeva uz lokalnu pojavu vremenskih nepogoda sa obilnim pljuskovima i gradom.

FOTO: PRINTSCREEN RHMZ

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da se u predelima sa grmljavinskim olujama i obilnim pljuskovima očekuje i od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Poređenja radi, 50 litara kiše koji će pasti za dan, inače je prosek padavina za ceo mart mesec.

- Zbog velike količine kiše za kratko vreme lokalno su moguće i poplave i to usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu - navodi Đurić.

Sagovornik objašnjava da će danas atmosfera u vazduhu biti jako nestabilna, te da će poslepodne, negde posle 15 časova, "doći do eksplozije".

- Treba reći da je ovo normalna pojava koja se dešava u maju i junu. Slično je kao i u SAD, s tim što kod nas nema tornada. Oblaci koji donose tako velike padavine za kratko vreme veoma su moćni i snažni. Velika količina kiše padne lokalno, to je za njih karakteristično - objašnjava Đurić navodeći da će nevreme zahvatiti Zapadnu i Centralnu Srbiju.

Kako kaže, danas poslepodne i uveče preporučuje se ogroman oprez i i izbegavanje boravka na otvorenom, naročito u šumskim kompleksima i u blizini predmeta kod kojih može doći do oštećenja, zbog očekivanih grmljavinskih procesa i oluja.

Ogroman oprez biće neophodan i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi i uz veće zadržavanje vode, dok se na putevima kroz klisure i useke očekuju odroni. U slučaju jače grmljavinske oluje, neophodno je bezbedno zaistavite i prakirati vozila dok oluja ne prođe.

Uprkos nepogodama, danas će biti veoma toplo. Najniža temperatura kretaće se od 12 do 16 stepeni, a najviša od 22 do 29 stepeni.

Sutra nas očekuje slično vreme, uz olujne vetrove i veliku količinu padavina, a čitava zemlja će biti u narandžastom meteoalarmu.

- Slično vreme nas očekuje i u sredu, jedino što će sutra doći i do hladnog fronta, te će biti hladnije nego danas - navodi Đurić.

Prema podacima RHMZ, tokom 20. maja mogući su nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Jadra, Kolubare, Zapadne Morave, Belog i Crnog Timoka, Mlave i Peka.

Prošle godine Srbijom protutnjilo nevreme

Na dan 19. maja 2019. godine, Srbijom je takođe protutnjilo nevreme, i to Čačkom, Ivanjicom a i velikim delom Vojvodine.

Oluja sa udarima vetra i kišom satima trajala je satima u Kikindi, dok su nad Banatom zabeleženi oblaci koji su izgledali poput tornada.

U Čačku je padao grad veličine lešnika, a mnogi su javljali da je usled vremenskih nepogoda vožnja bila otežana, na momente i nemoguća.

Grad je napravio veliku štetu u čačanskim i dragačevskim selima.

U Ivanjici je grad veličine lešnika padao više od 20 minuta. Dejstvovala je protivgradna odbrana, a ispaljeno je 90 protivgradnih raketa za manje od sat vremena.

Jak pljusak je od beogradskog asfalta napravio privremene gradske reke, brzog toka, od kojih se svako spasavao kako je umeo.

Izvor: Kurir.rs / Telegraf