Da li će biti pooštrenih mera ograničenja kretanja za uskršnje praznike jedno je od pitanja novinara postavljeno na konferenciji medije koju su predstavnici kriznog štaba za suzbijanje epidemije održali 7. aprila 2020. godine.

Policijski čas, odnosno ograničavanje kretanja građana u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, nešto je što je, objašnjavaju stručnjaci, najbolja mera i najbolji "lek".

Trenutno, u Srbiji policijski čas traje od 17 časova do 5 ujutru (radnim danima), a subotom počinje u 13 časova i završava se u ponedeljak u 5 ujutru.


Da li će ova mera biti pooštrena, pogotovo što su i kineski lekari koji su nedavno doputovali u Beograd da prenesu svoja iskustva tako nešto predlagali?

"Mi se sada nalazimo u tom maksimumu, u narednih 8 do 10 dana", rekao je na ovoj konferenciji epidemiolog dr Predrag Kon.

"Ako se budu sprovodile takve mere o zabrani kretanja 24 sata, po meni lično, to ima smisla samo za Beograd i eventualno neka žarišta (Niš, Novi Sad, Ćuprija...)", rekao je on.

"Opet, ako se svi budu pridržavali mera i uputstava i shvate da je bolje da ostanu kod kuće i ne kreću se, onda nam takva mera i neće biti potrebna.

Nismo o tome još pričali, a moj predlog je da u narednih 8 do 10 dana bude apsolutne zabrane kontakata, ako treba i kretanja.

U svakom slučaju, zabrane kontakata - da," zaključio je dr Kon.

U Srbiji je, takođe, na snazi i mera da u šetnji, na javnom mestu ne sme da bude više od dve osobe zajedno.

Izvor: MONDO