Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORONA VIRUS - SRBIJA 7. APRIL 2020: dr Kon procenjuje da smo dostigli maksimum, evo koliko dana će trajati

  Izvor: Foto: Shutterstock

Već treći dan u Srbiji je manje pacijenata zaraženih korona virusom u poređenju sa 3. aprilom 2020. godine kada je bilo 305 novootkrivenih. 

"Možemo reći da se nalazimo na maksimumu", rekao je dr Predrag Kon, glavni epidemiolog Beograda i član srpskog kriznog štaba za borbu protiv epidemije.

On je naglasio da ova faza epidemije može da potraje desetak dana i na konferenciji za medije 7. aprila koji je prenosila RTS, pozvao sve da se strogo pridržavaju propisanih mera zaštite, piše magazin Lepa&Srećna.

U Republici Srbiji je do 15 časova 7. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.447 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.074 osobe od kojih je 247 pozitivno.

Hospitalizovano je 1. 394 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 109 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirane su ukupno 9626 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost, od prethodnog izveštaja imamo i novih tri (3) smrtna slučaja, odnosno ukupno 61.

Preminule su dve osobe muškog pola i jedna osoba ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 62,66 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Posebnu pažnju i zabrinutost izaziva činjenica da oko 8,3 odsto svih pozitivnih na test korona virusa predstavljaju zdravstveni radnici.

Opasnost dolazi od mogućnosti da zarazu prenesu dalje kao i od stepena narušavanja normalnih uslova rada u zdravstvenim ustanovama.

Prema podacima koje je izneo dr Predrag Kon, juče je u privremenoj bolnici na Sajmu bilo smešteno 104 medicinska radnika, a danas na Čairu u Nišu njih 64 i u Novom Sadu 38.

Inače, pacijenti kod kojih je potvrđen COVID-19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji.

Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli od ove zarazne bolesti, trebalo bi iz kućne izolacije da se prebace u improvizovane bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja mogu biti upućeni i u kovid-bolnice.

Lokalne samouprave dužne su da postupe po ovoj instrukciji koju su dobile od Ministarstva zdravlja i Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

- To se, po odluci Vlade, odnosi na sve dijagnostikovane sa COVID-19.

Razlog za donošenje ovako značajne odluke za zaustavljanje širenja infekcije virusom korona je dvojak: prvo što pacijenti sa dokazanim kovidom 19 u kućama mogu da šire infekciju na članove porodice i okruženje, a drugo je nepredvidivost toka same bolesti kovidom 19, jer i kod pacijenata sa blagim simptomima bolest može da eskalira, odnosno da dođe do pogoršanja koje može da ugrozi život obolelog - objašnjava dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta".

  Izvor:

  Izvor:

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije