Korona virus se brzo širi po Evropi, a Svetska zdravstvena organizacija je to prepoznala proglašavajući kontinent epicentrom pandemije, piše Lepa & Srećna.

Neke su zemlje nedostupne jer su zatvorile svoje granice, dok druge imaju vrlo nizak broj zaraženih ili ih uopšte nema, a drugima je izrečena zabrana putovanja što ograničava ko može ući u zemlju.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) funkcioniše slično institutu za javno zdravlje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na svom veb sajtu ovaj Centar ima mapu procene rizika koja pokazuje koje zemlje putnici treba da izbegavaju.

Postoje četiri nivoa rizika od korona virusa.

Prvi je široko rasprostranjen prenos virusazbog čega je zabranjen dolazak putnika iz njih u SAD, na mapi je prikazan tamnoroze bojom.

U njemu je najveći broj evropskih zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Monako, San Marino i Vatikan.

U ovoj grupi su i Iran pa i Kina, mada ona prema podacima Svetske zdravstvene organizacije više nije epicentar korona virusa jer se on preselio u Evropu.

Drugi je široko rasprostranjen prenos virusa bez ograničenja ulaska građana u SAD, na mapi je prikazan narandžastom bojom. U ovoj grupi su Kanada, Rusija, Australija, kao i Brazil, Turska, Jemen, Indija, Japan.

Treći nivo rizika vlada u onim zemljama u kojima je zabeležen "neprekidan prenos virusa kroz zajednicu", i prikazan je tamnožutom bojom na ovoj mapi. Srbija je u ovom nivou rizika, uz SAD, Grenland, veći deo Afike, Belorusija i Ukrajina, Kazahstan, Uzbekistan, Mongoliju.

Četvrti nivo rizika - ograničen prenos virusa kroz zajednicu označen je svetložutom bojom. Njome nije obojena nijedna zemlja na ovoj mapi... niko nije pošteđen rizika zbog lakoće i brzine kojom se korona virus prenosi.

Izvor: Lepa&Srećna