Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE IZOLACIJA A ŠTA SAMOIZOLACIJA: dr Predrag Kon objasnio šta će promeniti smeštaj za zaražene korona virusom na Sajmu

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pacijenti s lakom kliničkom slikom korona virusa od sada će se smeštati na Sajmu, najavio je na konferenciji za štampu 25. marta 2020. godine dr Predrag Kon. To će biti oni ljudi za koje je do sada bila predviđena kućna izolacija.

Ova nova mera je nametnula pitanje da li sada kućna izolacija prestaje, kao i šta je kućna izolacija, a šta kućna samoizolacija i ta nova situacija malo je zbunila ljude.

Kućna izolacija

DO SADA JE BILO OVAKO: Kućna izolacija je izolacija u okviru doma, kada se oboleli koji je pozitivan na korona virus, smeštao u sobu u svojoj kući, gde ga samo jedna osoba iz porodice obilazi i pomaže mu, sa posebnim merama zaštite. Oboleli je sve dok ima blažu kliničku sliku mogao da boravi u svojoj kući, a u bolnicu je smeštan samo ukoliko razvije težu kliničku sliku, odnosno ako mu se stanje pogorša.

SADA ĆE BITI OVAKO: Kućna izolacija neće se uvoditi za novootkrivene pacijente. Svi pacijenti koji budu pozitivni na korona virus sa blažim simptomima smeštaju se u kolektivni smeštaj, na Sajmu na primer.

ZAŠTO SE TO MENJA: Dr Kon je danas objasnio da je iskustvo pokazalo da je u kućnoj izolaciji ipak dolazilo do zaražavanja i da je prenos virusa bilo jako teško prekinuti. Ovim se širenje zaraze na članove porodice obuzdava.

Kućna samoizolacija

ONA I DALJE POSTOJI: Ovde je reč o izolaciji u kući svih koji su bili u kontaktu sa obolelim na dve nedelje.

Prve slike smeštaja na Sajmu mnogima su delovale vrlo odbojno, rekao je dr Kon. Međutim, Kako je danas izjavila premijerka Ana Brnabić, ovaj prostor će se već do petka značajno promeniti jer će se pregradama formirati sobe za 5 do 9 pacijenata. 

Sa nekim karakteristikama bolnice i uz neprekidni medicinski nadzor, ovo ipak neće biti prava bolnica, jer će biti obezbeđeni i razni dodatni sadržaji. Biće tu postavljeni stolovi za obedovanje, lejzibegovi, televizori, stolovi za stoni tenis i bilijar. Za sve će biti obezbeđeni tuševi i toaleti.

Prilagođeno sa: Blic

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije