Radno vreme u maloprodajnim objektima, u vreme vanrednog stanja zbog pandemije COVID 19, trebalo bi da bude organizovano tako da rad sa potrošačima počinje najranije u 7 i završava se najkasnije u 18 časova, a nedeljom do 15 časova, zaključeno je na današnjem sastanku Rasima Ljajića, potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine turizma i telekomunikacija, Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije sa predstavnicima trgovinskih lanca.

Trgovci, ministarstvo i PKS saglasni su da se u vreme vanrednog stanja snabdevanje najstarijih sugrađana organizuje nedeljom u ranim jutarnjim časovima, kako bi im se omogućilo da obave kupovinu pod posebnim uslovima zaštite.

Kako je istaknuto na sastanku, trgovinski lanci i prodavnice snabdeveni su svim životnim namirnicama, zalihe su stabilne, isporuke redovne i po potrebi povećane, tako da nema razloga za stvaranje ličnih zaliha hrane i drugih proizvoda.

Predstavnici trgovinskih lanaca ukazali su da poslovanje prilagođavaju novonastalim uslovima, da zahvaljujući požrtvovanosti zaposlenih, uspešno odgovaraju zahtevima tržišta i povećanoj potražnji potrošača za nekim proizvodima, kao i da su zalihe u skladištima stabilne.

Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija, Privredna komora Srbije u stalnoj su komunikaciji sa predstavnicima trgovinskog sektora kako bi zajednički što efikasnije odgovorili svim izazovima.

Ministarstvo i Komora preporučuju svim lokalnim samoupravama da se pridržavaju zaključaka o radnom vremenu trgovaca tokom vanrednog stanja.

„Ada Mol“ i „Stadion“ objavili su da će ubuduće raditi svakog dana od 12.00 do 18.00.

Na zvaničnom sajtu TC „Ušće“ stoji da je radno vreme od 12.00 do 20.00, supermarketa od 9.00 do 18.00, apoteka i drogerija od 10.00 do 18.00, dok je bioskop zatvoren.

Delta City će raditi od 12 do 18h (u okviru šoping centra, apoteka radi od 10h do 18h, Komercijalna banka od 10h do 16, a supermarket od 8h do 18h).

Uprava šoping centra Promenada Novi Sad donela je odluku da se radno vreme šoping centra ograniči na period od 10h do 18h.

Pored izmenjenog radnog vremena šoping centra, bioskop Cineplexx Promenada i Pro Fitness Centar neće raditi do daljnjeg zarad poštovanja mera Vlade Republike Srbije, dok će supermarket Univerexport i apoteka Galen Pharm raditi nešto duže, od 09h do 18h.

Apotekarska ustanova Lilly Drogerie uvela je novo radno vreme tokom vanrednog stanja, pa će Lilly drogerije širom Srbije raditi radnim danima od 8h do 18h, s tim što neke rade i do 19h (raspored možete pogledati OVDE). Subotom je radno vreme u većini drogerija od 8h do 15h.

Drogerije dm obaveštava kupce da redovno menja svoje radno vreme tokom vanrednog stanja u skladu sa svim novim odlukama nadležnih institucija. U većini njihovih drogerija, radno vreme je od 8h do 18h, dok u pojedinim objektima rad počinje u 9h ili u 10h. Nedeljom će samo neke drogerije biti otvorene i to kratko, sredinom dana (raspored možete pogledati  OVDE).