Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konferencija zdravlje žena Srbije

Povodom Meseca borbe protiv raka dojke, magazin Lepa & Srećna dao je svoj doprinos ovoj internacionalnoj kampanji.

  Izvor: Foto: Aleksandar Ljubičić, Vladimir Paunović

Pitanja “Što baš ja?” i “Zašto baš tebi da se dogodi?” prve su reakcije žene obolele od karcinoma dojke i njenih najbližih. Za lečenje svake takve pacijentkinje, koja prođe kompletan medicinski tretman, u Srbiji se potroši od 60.000 do 100.000 evra, a to je suma s kojom bi 40.000 mladih i zdravih žena moglo biti obuhvaćeno programom skrininga.

Ovo su samo neki od podataka iznetih na konferenciji Zdravlje žena Srbije, koju su 24. oktobra, u hotelu Crowne Plaza, organizovali magazin Lepa & Srećna i kompanija Adria Media Magazine sa ciljem da se pruži medijska podrška Međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke.

Magazin Lepa & Srećna i kompanija Adria Media Magazine, koji posluju u okviru Adria Media Grupe, najveće medijske grupacije na Balkanu, nastoje da svojim društveno odgovornim delovanjem podignu svest žena o važnosti preventivnih pregleda i zaštiti od najtežih bolesti.

Poseban značaj konferenciji su dali eminentni stručnjaci među kojima je bila prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, koja je istakla značaj skrining programa kojima se u velikoj meri smanjuje mortalitet od raka dojke.

Prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, istakao je da je, prema podacima iz prošle godine, u svetu zabeleženo više od dva miliona novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke (tačnije 2.088.000), što je čak 11,6 odsto svih vrsta maligniteta.

Žaklina Milenković, glavna i odgovorna urednica magazina Lepa & Srećna, istakla je značaj medija u podizanju zdravstvene kulture.

Najnovija i najznačajnija saznanja iz oblasti reproduktivnog zdravlja, glavna pitanja prevencije raka dojke, kao i emocionalnog zdravlja žene bile su teme osnovnih panela na kojima su učestvovali i ostali eminentni stručnjaci: prof. dr Aleksandar Ljubić, specijalista ginekologije i akušerstva, MediGroup, prof. dr Željko Miković, direktor GAK Narodni front, dr Snežana Bošnjaković, direktorka Centra za onkologiju i radiologiju u Kragujevcu, prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg i mnogi drugi.

Konferencija je realizovana uz podršku brenda VODAVODA, koji prepoznaje značaj edukacije za preventivu bolesti. Internista i nefrolog prof. dr Gordana Peković predstavila je rezultate Kliničke studije na 120 ispitanika koja je potvrdila da arteška prirodno mineralna topla VODAVODA ima višestruki značaj za zdravlje ljudskog organizma. VODAVODA je imala i svoj specijalni kutak gde su posetioci uz pomoć nutricioniste mogli da izračunaju svoj bazalni metabolizam i da dobiju savete o značaju pravilne ishrane i svakodnevne konzumacije prirodno tople vode.

Institucionalni pokrovitelj konferencije bilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a prijatelji konferencije: Nectar, UNIQA osiguranje i AbelaPharm.

„Uz podršku Ministarstva zdravlja Nectar kontinuirano radi na pomoći parovima koji žele a ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja. Renovirali smo zajedno odeljenje za VTO Gak Narodni front a sada, sa istim partnerom, nastavljamo saradnju. Od 1. novembra u dva doma zdravlja u Beogradu počinju sa radom savetovališta za vantelesnu oplodnju, a otvaramo i centar za vantelesnu oplodnju putem koje će građani moći da dobiju podršku stručnjaka”- rekla je Mina Tadić, direktor korporativnih komunikacija.

UNIQA osiguranje u mesecu borbe za zdravlje žena omogućava besplatan ultrazvučni pregled dojki svim ženama koje do 30. novembra zaključe privatno zdravstveno osiguranje. AbelaPharm predstavio je Tensilen - jedinstvenu kombinaciju SAMe i kompleksa vitamina B koji pomaže da se smanji napetost i poboljša raspoloženje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije