Modni kreator svetskog glasa Karl Lagerfeld preminuo je 19. februara 2019. godine, javili su francuski mediji, piše Lepa & Srećna.

Kreativni direktor modne kuće Šanel umro je posle kraće bolesti, a primetno je bilo njegovo odsustvo sa poslednje dve modne revije ove kompanije 22. januara.

U izjavi koja je pročitana na poslednjoj reviji, navodi se: "Gospodin Lagerfeld, umetnički direktor Šanela, osećao se umorno i zato je zamolio Virdžiniju Vijar, direktorku kreativnog studija ove modne kuće, da ga predstavlja."

Bilo je to prvi put u životu da je svoj poslednji poklon na kraju Šanelove revije Veliki Karl prepustio nekom drugom.

Lagerfeld je vodio prestižnu modnu kuću koju je osnovala Koko Šanel duže od tri decenije, a proizvodio je 8 kolekcija godišnje - na opštu radost svih modnih urednika, obožavalaca i kolekcionara.

Zbog neumornog rada i izuzetnih dostignuća, bio je visoko cenjen u modnim krugovima a njegov moto je glasio "Moda je igra koju morate igrati ozbiljno".

Tamna odela, bela duža kosa vezana u rep i tamne naočare ostaće zauvek slika ovog kreativnog i uspešnog poslovnog maga. "Znam da je to kao maska", govorio je Karl. "Za mene, karneval u Veneciji traje neprekidno."

Među prvima, od Lagerfelda se oprostila italijanska modna dizajnerka Donatela Versaće, sledećim rečima:

"Karle, tvoja genijalnost je dotakla živote mnogih od nas, naročito Đanija i mene. Nikada nećemo zaboraviti tvoj neverovatan talenat i beskrajnu inspiraciju. Uvek smo učili od tebe."

View this post on Instagram

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace) on

Slomljenog srca, na društvenim mrežama se oglasila i holivudska glumica Diana Kruger:

"Karle... ne mogu ti ispričati koliko si mi značio i koliko ćeš mi nedostajati. Nikada neću zaboraviti koliko si bio ljubazan prema meni, kao ni tvoj smeh, tvoju maštu. Došla sam u Francusku ove nedelje baš da bih videla tebe i da bih s tobom upoznala svoju ćerku... srce mi se kida što sam zakasnila. Počivaj u miru, obožavam te."

View this post on Instagram

A post shared by Diane Kruger (@dianekruger) on

Modni svet je u žalosti, a svetski mediji su preplavljeni vestima o Karlu.

Uprkos dubokoj starosti, kreator je bio veoma aktivan pa se mnogi pitaju šta je, zapravo, bio uzrok smrti - pročitajte na sledećoj stranici šta navode francuski mediji...

PageBreak

U poslednjem zvaničnom saopštenju koje je upućeno iz kompanije još prošlog meseca ističe se da gospodinu Lagerfeldu žele brz oporavak posle teške prehlade.

Međutim, upućeni tvrde da je taj oporavak tekao neuobičajeno sporo. Štaviše, prve slutnje o narušenom zdravlju Karla Lagerfelda pojavile su se još 2017. godine kada je revija za "resort" kolekciju održana u Parizu umesto - kako je do tada bilo uobičajeno - na nekoj daljoj destinaciji.

Glasinama je doprineo i utisak da je veliki kreator već tada imao vrlo nestabilan hod te je morao da se oslanja na Hadsona Kreniga, manekena i sina popularnog modela Breda Kreniga kojem je Karl bio i kum.

Neki izvori tvrde da se Lagerfeld, zapravo, borio sa karcinomom pankreasa.

"Nije govorio o tome, ali ovu bitku je vodio veoma hrabro", tvrdi izvor. "U potpunoj tajnosti je hitno smešten u bolnicu."

Da li je već tada počeo kraj jedne ere?

"Toliko je tužna ta vest, neverovatna. Karl je bio genije, a prema meni uvek toliko ljubazan i velikodušan, i privatno i profesionalno", napisala je Viktorija Bekam opraštajući se od Lagerfelda.

View this post on Instagram

A post shared by Victoria Beckham (@victoriabeckham) on

Kompanija Šanel potvrdila je "sa dubokom žalošću" da je Karl Lagefeld, kreativni direktor od 1983. godine, preminuo.

Alen Verthajmer, generalni direktor Šanela, izjavio je: "Zahvaljujući svojoj kreativnoj genijalnosti, velikodušnosti i izuzetnoj intuiciji, Karl Lagerfeld je išao ispred svog vremena i tako dao ogroman doprinos uspehu kuće Šanel u celom svetu. Danas ne samo da samo izgubio prijatelja, već smo svi mi izgubili jedan izuzetan, kreativan um kojem sam još ranih osamdesetih godina prošlog veka dao "odrešene ruke" da ponovo kreira ovaj brend."

Izvor: Lepa & Srećna