Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) od subote, 26. maja 2018. godine očekuje se smanjenje padavina, pa će samo na severozapadu zemlje padati kiša, a tokom vikenda se očekuje sve toplije vreme.

- Vikend će obeležiti pretežno sunčano i toplo vreme, ponegde se očekuje kratkotrajna kiša sa pljuskovima, ali sve ukazuje na poboljšanje vremena - rekli su iz RHMZ-a.

Od ponedeljka će biti pretežno sunčano. Temperatura će biti iznad prosečnih vrednosti za poslednju dekadu maja, uglavnom od 27 do 30 stepeni.

FOTO: RHMZ PRINTSCREEN

U Nišu će, recimo, prema trenutnoj prognozi za narednih pet dana, od sutra pa sve do srede maksimalna dnevna biti 30 stepeni Celzijusa.

Ipak stanovnici mnogih gradova danas i u naredna dva dana izloženi su vrlo visokim vrednostima UV zraka.

Tokom današnjeg dana UV indeks u većini gradova biće 8 i 9, što se smatra vrlo visokim zračenjem. Pa se oprez savetuje građanima Smederevske Palanke, Kraljeva, Kopaonika, Sjenice, Dimitrovgrada, Vranja...

U Beogradu će UV indeks biti visok, pa će iznositi 6, a ista situacija se očekuje i u Valjevu 7, Bačkom Karlovcu 6, Vršcu 6 i Loznici 6. Ista situacija biće i tokom vikenda.

Stoga RHMZ upozorava građane da se bez zaštite ne izlazi na sunce.

Tekst: Kurir