Koncet “Spring Reunion” (Prolećni susret) sa programom klasične koncertne literature na kojem će dirigent i kompozitor Džin Fu okupiti kineske i srpske umetnike biće održan u petak 23. marta 2018. godine u sali Beogradske filharmonije sa početkom u 20 h.

Sopran Vanže Žang i bariton Džontao Li nastupiće sa sopranom Marijom Jelić i baritonom Milanom Mladenovim, a publika će pored klasične zapadnoevropske muzičke baštine (Mocart, Pučini, Verdi, Dvoržak) imati prilike da premijerno čuje kompoziciju kineskih autora Liu Tieshana i Mao Juana, “Igra naroda Jao”, koja se izvodi u svetskim dvoranama poput Karnegi hola. 

Džin Fu je na konferenciji za novinare naglasila značaj ovog, trećeg po redu koncerta, kao dela kineske nacionalne strategije za interkulturalnu razmenu pod motom “Jedan pojas, jedan put” koja za cilj ima jačanje kulturnih veza između Srbije i Kine, a iza kojeg stoji međunarodna asocijacija GIPAC, čiji je ona osnivač i direktor. 

”Ideja je da se u program uvrste istorijski sadržaji, tako da se nadamo da će nakon beogradske premijere kompozicije Igra naroda Jao i kompozicija Rekvijem za Nikolu Teslu Ksenije Zečević biti izvedena u Kini”, najavila je na konferenciji za novinare Džin Fu. 

Orkestar IPOC (International Prodigy Orchestra & Choir), kao deo GIPAC-a, biće sastavljen od muzičara iz Beograda, tako da je koncert deo šire platforme koja je pre svega okrenuta mladim umetnicima i otkrivanju mladih talenta. 

Džontao Li, bariton na master studijama u Bostonu, pored solo nastupa, izvešće i numeru u duetu sa srpskim sopranom Marijom Jelić

“Vrlo sam uzbuđen i počastvovan što ću nastupati pred beogradskom publikom sa ovdašnjim orkestrom za kojim sam se na prethodna dva koncerta održana na Kolarcu uverio da je izvrstan i da su srpski muzičari vrhunski profesionalci”, izjavio je Li pre koncert u Beogradskoj filharmniji.   

Tekst: Ivana Martić

Foto: Milena Stojićević, promoter i producent GIPAC-a, Vanže Žang, sopran, kodirektor IPOC-a i GIPAC-a, Radmilo Đurović, generalni menadžer GIPAC-a, Džontao Li, bariton i  Džin Fu, dirigent i kompozitor, kodirektor IPOC-a i GIPAC-a