Od početka 2018. godine uništeno je više od 250.000 različitih falsifikovanih konditorskih proizvoda, uglavnom namenjenih najmlađima, a svi su otkriveni zaslugom Uprave carina.

Carinici su pre tri meseca zaplenili čak 16,5 tona karamel bombona na prelazu Batrovci, a ove falsifikovane “poslastice“ iz Pakistana, pod nazivom “Zombie Chews“, pronađene su u kamionu hrvatskih registarskih oznaka koji je prevozio robu iz Rijeke za uvoznika iz Srbije.

- Iako nisu uočena neslaganja u vezi sa prijavljenom količinom ili vrstom robe, za celokupan teret izražena je sumnja u pogledu originalnosti proizvoda. Poznato je da krivotvorene proizvode ne prati nikakva dokumentacija koja bi svedočila o njihovoj zdravstvenoj ispravnosti, zbog čega oni nisu bezbedni za upotrebu i potencijalno mogu ugroziti zdravlje potrošača - kažu u Upravi carina.

PROČITAJTE JOŠ: MAJKA JAČA OD KARCINOMA: Beograđanka iznela trudnoću i rodila zdrave blizance uprkos raku materice

Druga velika zaplena odigrala se na istom graničnom prelazu gde su carinici pre oko dva meseca zadržali tovar od 14,5 tona lizalica i gumenih bombona koje je u Srbiju ponovo stigao kamionom hrvatskih registarskih oznaka.

U Upravi carina kažu da je detaljnom pretragom utvrđeno da se u tovaru nalazi 96.000 lizalica “Disney Frozen Snow Pop“ i 90.000 gumenih bombona “Frozen Gummy roll Popping“ bez validne dokumentacije.

I treća velika zaplena desila se pre mesec dana u carinskoj ispostavi Terminal Beograd, gde je zadržan tovar od 22.000 falsifikovanih čokoladnih jaja “My sweet Pony“, “Magic girl“ i “Surprise cars“.

Prekršaj je otkriven prilikom pregleda kamiona novopazarskih registarskih oznaka koji je iz Turske dovezao robu za domaću firmu koja se bavi uvozom i distribucijom konditorskih proizvoda.

Kao i u prethodnim slučajevima, carinici su posumnjali u originalnost žiga na ambalaži, a u Upravi kažu za “Blic“ da su to veoma opasni proizvodi koji nemaju deklaraciju i nije poznato da li je njihov sastav štetan po zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ: RODITELJI MORAJU DA POMOGNU KAD DETE BIRA SREDNJU ŠKOLU: ova 3 pitanja otkrivaju da li će moći da se zaposli i radi posao koji voli

- Krijumčareni krivotvoreni proizvodi, osim rizika koji predstavljaju za potrošače zbog sumnjivog kvaliteta, pogađaju mnogo šire slojeve društva. Pre svega, nanose štetu državnom budžetu i onima koji posluju legitimno, a od profita ostvarenog nezakonitom distribucijom i prodajom takve robe na crnom tržištu često se finansiraju drugi vidovi kriminala - izjavio je za “Blic“ načelnik Odeljenja Uprave carina za intelektualnu svojinu Nebojša Anđelković.

Zaplenjena roba se nikada ne donira

U Upravi carina kažu da se zaplenjena falsifikovana roba uništava i nikada se ne donira jer je ne prati dokumentacija koja bi potvrdila ispravnost i kvalitet proizvoda. Pored konditorskih proizvoda, najčešće se falsifikuju trenerke, patike i druga sportska oprema, kao i farmerice, košulje i druga garderoba poznatih proizvođača. Od 2015. godine do danas zaplenjeno je i uništeno više od dva miliona kopija različitih vrsta robe.

Tekst:  Z. Čonkaš

Izvor: Blic