Da li možete da zamislite Japance kako pevaju srpske narodne pesme u narodnoj nošnji? Zvuči neverovatno, ali kad pogledate ovaj japanski orkestar bićete potpuno očarani njihovim izvođenjem!

JapaLkan (Japan + Balkan) je japanski bend koji je u protekle dve godine popularizovao balkansku muziku u Tokiju. Na poziv Emira Kusturice dolaze da otvore Kustendorf 2018, a nakon toga nastupaju u Beogradu. Ovo je njihov prvi koncert u Srbiji!

Bend je 2014. godine osnovao profesionalni muzičar Naoki Hišinuma, glavni vokal grupe koji inače svira trubu, tubu i flugelhorn, zajedno sa profesionalnim muzičarima koji aktivno nastupaju na tokijskoj muzičkoj sceni, kao i širom Japana

Lider Hišinuma često nastupa zajedno sa svetski poznatim orkestrom Shibusa shirazu sa kojima je putovao po Evropi, uključujući Sloveniju, ali će mu putovanje u Srbiju biti prvo. 

Članovi benda su i dve devojke Morišima Rei (violina, prateći vokali) i Mariko Kobajaši (bas gitara, prateći vokali), a pored njih su tu i Yuuki ioka (tenor saksofon, prateći vokal), Jokota Kijohiro (gitara, prateći vokali) i Rjo Tanaka (bubnjevi, prateći vokali). 

O JapaLkanu su izveštavali i mediji u Srbiji u avgustu ove godine i to je bilo toliko dobro propraćeno da im je jedna porodica iz Srbije poslala šumadijske nošnje šivene po meri zajedno sa opancima.

Prvi album "Ajde!Ajde!Ajde!" izdali su 2015. godine, a 2017. godine izdali su mini album "Mesečina".