Šareno i crno rublje peremo na 40 stepeni Celzijusa, a belo i posebno prljavo na 60? Tako smo naučile od svojih mama, osim ako nisu od one najstarije škole kad se sve iskuvavalo, ali danas je to pravilo već odavno zastarelo!

PROČITAJTE JOŠ: KAKO TREBA DA IZGLEDA PRAKTIČNA KUHINJA: evo kako da sredite kuhinju po savetu najboljeg francuskog kuvara (FOTO)

Pranje veša na 60 stepeni Celzijusa je uglavnom nepotrebno, naročito u - sve češćim - jednočlanim domaćinstvima, pogotovo kad se skoro svi komadi veša i odeće obuku po jedan put! To je besmisleno trošenje energije pa tako posredno štetimo okolini. A i tvrdokornije mrlje se operu bez problema na 40 stepeni. 

Uz moderne mašine za pranje veša i moderne deterdžente, čak ni sredstva za uklanjanje mrlja nisu uvek potrebna. Dakle, viša temperatura znači više potrošene električne energije i više potrošenog novca...

Izvor: Miss7

OVE SUDOVE IZBACITE IZ KUHINJE ODMAH: evo zašto više nikada nećete čuvati hranu u plastičnim posudama

Ne zadržavajte plastičnu ambalažu jer je ona namenjena jednokratnoj upotrebi. Plastična ambalaža koja se koristi za pakovanje namirnica i pića koja konzumiramo u određenim uslovima može biti štetna za čovekovo zdravlje, ali ta se ambalaža redovno testira i rizik od toga da smo ozbiljno izloženi štetnom uticaju jedinjenja iz plastike je minimalan.

PROČITAJTE JOŠ: 10 trikova koji smanjuju račun za struju: kako da grejete dom efikasno i štedljivo

Plastične kutijice u kojima ste doneli hranu iz prodavnice ili čašice od jogurta, sladoleda i slično najčešće su samo jednokratna ambalaža te ih nikako ne bi trebalo prati nakon upotrebe i čuvati za čuvanje drugih namirnica u zamrzivaču ili frižideru, nego baciti u smeće.

Iako je pri nižim temperaturama mogućnost migracije različitih jedinjenja iz ambalaže u hranu umanjena, između ostalog, korišćenjem deterdženata i abrazivnih sredstava za pranje ambalažu možete lako oštetiti i tako povećati rizik od štetnih promena hrane.

PROČITAJTE JOŠ: VIŠE NIKADA NEĆETE BACATI PEPEO IZ ŠPORETA: evo kako sve možete da iskoristite pepeo u kući i bašti (FOTO)

Najpoznatiji polimerni dodaci plastičnoj ambalaži su ftalati, a od monomera bisfenol A (BPA). Izloženost potrošača riziku od specifične migracije ftalata i BPA iz plastične ambalaže minimalna je jer se plastična ambalaža redovno kontroliše, a zavisi i od njihove primene.

Imajte na umu da je boca u kojoj ste kupili vodu ili sok kod transporta ili skladištenja mogla biti izložena različitim spoljnim faktorima koji mogu dovesti do “habanja” materijala te može doći do migracije u vodu ili hranu koja je u njima.

Izvor: 24 sata.hr

KAKO TREBA DA IZGLEDA PRAKTIČNA KUHINJA: evo kako da sredite kuhinju po savetu najboljeg francuskog kuvara (FOTO)

Čuveni francuski kuvar Žak Pepin (81) još uvek ne gubi strast prema kuvanju i kuhinji, a nedavno je otkrio kako izgleda njegova kuhinja kod kuće, piše Lepa & srećna.

U kuhinji ovog slavnog kuvara glavni prostor zauzima neophodna radna površina koja se prostire do 3 metra. Kuvar ima dve mašine za pranje sudova, a najvažnije mu je da prostor za kuvanje bude pristupačan.

PROČITAJTE JOŠ: KONMARI metod za uredan dom: Japanka Mari Kondo kaže da kuhinju treba srediti samo JEDNOM

"U profesionalnim kuhinjama u Parizu glavni kuvari mogu da funkcionišu zatvorenih očiju. To je poput plesa, jer je kuhinja napravljena da vam maksimalno olakša posao", ističe slavni kuvar.

Žak Pepin savetuje domaćicama da je najvažnije u kuhinji imati dobru opremu i da stvari budu lako pristupačne

Foto: Shutterstock / Ilustracija

PROČITAJTE JOŠ: Da li ovako izgleda kuhinja u kojoj žena svakog dana kuva: evo kako Amerikanka sređuje kujnu po Konmari metodu (VIDEO)

Slavni kuvar u kuhinji ima zid obložen drvetomna kojem visi 80 različitih šerpi i tiganja. Ovo je odlična ideja, jer umesto da krijete i slažete posuđe u kuhinjske ormariće i kredence, ovako će vam sudovi biti uvek nadohvat ruke.
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Ukoliko se dvoumite zbog toga što se sudovi vide, ne brinite jer će to učiniti da kuhinja izgleda "toplije", a svakako možete da kažete da ste to uradili po preporuci profesionalnih šefova kuhinja.

Izvor: Lepa & srećna