Pepeo od ogrevnog drveta toliko je korisna stvar da može da se upotrebi na mnogo načina, tako da ukoliko se grejete na drva, nipošto nemojte da ga bacate.

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu i za poveće kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, beli luk, ali i ruže. Pre nego što posejete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da upotrebite ljusku jajeta u borbi protiv štetočina u bašti

Takođe, kada pepeo pomešate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procedite, dobili ste ceđ. Ona je odlična za čišćenje odeće, podova, srebrnine, rđe sa mermernih površina. Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa nameštaja. Takođe, sapun od ceđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a deluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

PROČITAJTE JOŠ: 7 neverovatnih načina kako možete da iskoristite kesice čaja

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako rešiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave - pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Tekst: V. N

Izvor: Novosti

Lepši miris obuće, dobra zaštita za nokte: 7 načina da iskoristite sapun u domaćinstvu

Pogledajte 7 odličnih načina da iskoristite sapun:

Štiti biljke od insekata

Polovinu sapuna naribajte u vodu. Mešavinu ulijte u bočicu s raspršivačem i lišće biljke poprskajte s donje strane. Budite sigurni da će se vaše biljke biti zaštićene.

VIŠE:9 neverovatnih načina da upotrebite deterdžent za pranje sudova

Ublažava ubode insekata

Ukoliko želite da ublažite svrab ili bol nakon uboda insekta posegnite za sapunom. Navlažite sapun i namažite mesto ugriza. Osetićete trenutno olakšanje.

Uklanja tvrdokorne mrlje

Na mrlju utrljajte vlažni sapun. Ostavite da se osuši, a potom rublje operite u mašini kao što to inače činite.

Rešava smrad iz obuće

U cipele ili patike stavite sapun i ostavite preko noći. Ujutru će mirisati kao nove.

VIŠE:Kako da uklonite miris sa stvari koje ne mogu da se peru

Jastučić za igle

Sapun umotajte u tkaninu i pričvrstite ukrasnom vrpcom. Izvrsno će poslužiti kao jastučić za igle. Osim toga, sapun će učinite igle glatkima, pa će one kod šivanja lakše prolaziti kroz tkaninu. 

Podmažite patentni zatvarač

Zapne li vam patentni zatvarač, dobro zapamtite ovaj savet – premažite ga sapunom sa stražnje strane. Pokušajte da ga ponovno otvorite ili zatvorite i uživajte u tome kako klizi. 

Zaštitite nokte

Pre nego krenete s poslovima u baštu ili nekim drugim koji su jednako prljavi, utrljajte sapun ispod noktiju. Sloj sapuna spriječiće prodiranje prljavštine duboko ispod nokta. Osim toga, sapun ćete lakše ukloniti nego prljavštinu.

Izvor: Magazin.hr