Od 1. jula svaka porodilja iz Beograd dobiće po 10.000 dinara kao jednokratnu pomoć, najavio je gradonačelnik Beograda.

Skupština Beograda trebalo bi da na sledećoj sednici razmotri rebalans ovogodišnjeg budžeta, a od viška novca iz gradske kase, kako navodi gradonačelnik Beograd Siniša Mali, svaka porodilja sa prebivalištem u Beogradu dobiće po 10.000 dinara, oko 508 miliona dinara biće potrošeno za asfaltiranje makademskih puteva u prigradskim opštinama, a 1,3 milijarde biće uloženo u obrazovanje.

Mali kaže da su, zbog smanjene nezaposlenosti, prihodi od poreza na dohodak veći za oko 2,3 milijarde dinara.

"Dodatnih 716 miliona uspeli smo da uštedimo, jer smo postigli neverovatno dobar dogovor sa EBRD, koji je sa naših prethodnih dugovanja skinuo kamatu sa 3,2 na dva odsto", objašnjava on i dodaje da će višak novca biti preusmeren na investicije, socijalnu, infrastrukturu, obrazovanje, kulturu, sport i zdravstvo.

"Na osnovu nove projekcije budžeta, znatan deo novca ide u drumsku infrastrukturu. Sedam prigradskih opština podeliće 508 miliona da asfaltiraju makadamske puteve", kaže gradonačelnik.

Deo obezbeđenih sredstava usmeren je na poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga, tako da će za 48 miliona biti kupljeno pet sanitetskih vozila za bubrežne bolesnike, a u planu je kupovina i tri rendgen aparata.

Deo ušteđenog novca, oko 16 miliona dinara, odvojiće se i za aktivnosti Crvenog krsta, u planu je izgradnja dva kluba za stara lica i dva dnevna boravka za decu ometnu u razvoju (Palilula i Sopot), dok će Sekretarijat za kulturu rasporediti dodatnih 62 miliona dinara.

"Nastavićemo sa investicijama. Do kraja godine urediće se prostor na Kosančićevom vencu gde se nalazi Narodna biblioteka. Završiće se prva faza parka Ušće, most Gazela, Kalemegdan i Ulica kneza Mihaila dobiće novo, led osvetljenje. Za unapređenje privrednog i investicionog ambijenta, grad će u projekte za poljoprivrednike i zapošljavanje potrošiti 72 miliona dinara", rekao je Siniša Mali.

Kurir.rs/Tanjug/Novosti