U broju časopisa "Moja lepa bašta" koji je u prodaji od 26. maja 2016. godine  posebno će uživati ljubitelji kraljice cveća. Saznajte koji su novi trendovi u svetu ruža, koje su zdrave i lepe sorte koje traže malo nege a obećavaju višemesečno cvetanje – raskošni cvetovi odavno nisu privilegija profesionalaca.

Uživajte na letnjoj terasi u belom. Svetli cvetovi, nameštaj i detalji ne samo što stvaraju posebnu atmosferu u večernjim satima već zrače lakoćom i elegancijom preko celog dana.

Saznajte kako da se uspešno izborite sa šimširovim moljcem. Poslednjih godina pojavila se štetočina iz Kine – šimširov moljac - koja zadaje glavobolju mnogim ljubiteljima šimšira ali i božikovine (Ilex spp), evonimusa i mnogih drugih.    

Osetite miris juga sa origanom i majoranom. Ove  začinske biljke su u bliskom srodstvu, ali imaju drugačije potrebe: majoran voli toplotu i jednogodišnji je kultivar, dok origano dugo godina opstaje u leji ili saksiji. Osim što dekorativni savršen su dodaotak jelima.

Beton se vraća na velika vrata. Sivi i postojani građevinski materijal doživljava renesansu u bašti, jer kao gotov element ili izliven na licu mesta nudi nebrojene mogućnosti za uređenje.

Kafu mi draga, zalij! Prava biljka za prave kafopije je sobna kafa – izuzetno dekorativna egzotična cvetnica laka za negu. Uz optimalne uslove može i da procveta i podari ukusna zrna. 

Zavirite u baštu porodice Milijanović! Porodična kuća u Lajkovcu, okružena ružama, ukrasnim travama i zimzelenim žbunjem ostavlja utisak bajkovite idile. 

Prijavite se na konkurs za Najlepšu baštu u Srbiji"

Dragi baštovani, ljubitelji prirode, nova baštenska sezona donosi i novi Konkurs za najlepšu baštu u zemlji, četrnaesti po redu. I ove godine očekujemo mnoštvo fotografija kreativnih, posebnih, najlepših bašta u Srbiji!

Propozicije konkursa:

1. FOTOGRAFIJE (najviše 10) Da biste učestvovali, potrebno je da pošaljete fotografije dobrog kvaliteta i visoke rezolucije, kao i skicu svoje okućnice.

2. SVEOBUHVATNOST PRIKAZA - na fotografijama treba da se vidi kompozicija celog vrta (ako je moguće, slikajte sa visine, s terase ili prozora), raspored pojedinačnih elemenata, njihov oblik kao i stepen nege.

3. BAŠTINA BIOGRAFIJA - napišite nam nekoliko rečenica o svojoj bašti (koliko dugo se bavite uređenjem, koje su biljke zastupljene, ko brine o njima).

4. KONTAKT - uz propratno pismo pošaljite nam svoje lične podatke (ime i prezime, adresa, telefon, i-mejl, ukoliko ga imate).

5. BIVŠI FINALISTI - na konkursu ne mogu da učestvuju prvoplasirane bašte iz prethodne tri godine.

Prijave nam pošaljite do 21. avgusta!

Sve prispele prijave pregledaće naš strucni žiri i na osnovu poslatog materijala izabrati finaliste, čije ćemo bašte posetiti u septembru. Podelite sa drugima lepotu i čari svog vrta! Najlepše očekuju vredne nagrade!

Prijave za konkurs šaljite na adresu redakcije:

Moja lepa bašta (za konkurs)

Poštanski pregradak 58

11103 Beograd 4

ili na i-mejl:

mojalepabasta@adriamedia.rs