Za najbolje domaće dugometražne filmove ravnopravno su proglašeni filmovi "Druga linija", reditelja Nenada Miloševića i film "Zid smrti i tako to" autora Mladena Kovačevića. Ovi filmovi dobitnici su Gran prija BELDOCS festivala.

"Druga linija" je film koji govori o neoavangardnoj kulturnoj i umetničkoj sceni Novog Sada, najkreativnijem periodu ovog grada tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, sceni, koja je do danas ostala marginalizovana.

Reditelj filma "Druga linija" Nenad Milošević, povodom nagrade je izjavio: “Presrećan sam. Posle premijere filma mi je pao ogroman teret sa srca. Drago mi je da je ljudima bitno to čime smo se bavili toliko godina i da se rad isplatio. Osećaj je predivan. Zahvaljujem se Beldocsu i publici pre svega, kao i celoj ekipi i akterima koji su učinili da ovaj film konačno bude pred nama.”

Film "Zid smrti i tako to" autora Mladena Kovačevića, o vašarskoj princezi, atrakciji vašara bivše Jugoslavije, devojčici koja je odrasla na zidu smrti i nastavlja da živi u izbledelom sjaju spektakla ponirući do egzistencijalnog apsurda.

Mladen Kovačević, reditelj filma “Zid smrti i tako to” izjavio je: “Hvala publici, organizaciji festivala, i žiriju. Festivalski život filma „Zid smrti, i tako to“ počeo je sjajno. Posle svetske premijere u takmičarskoj selekciji Visions du Réel, domaća premijera na Beldocsu je prošla odlično, atmosfera je bila i bolja nego u Nyonu. To što smo dobili nagradu, čini iskustvo na Beldocsu posebnim. Divno je dobiti nagradu za najbolji film. Posebno je lep osećaj to što je ova nagrada došla uz domaću premijeru filma.”

Prvi put ove godine, pored Gran prija, dodeljene su i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagradu za najbolju kameru ostvarenu u filmu “Zid smrti i tako to” žiri je dodelio Pablu Feru Živanoviću, za “ubedljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg sveta vašarske zabave”.

Za najbolju montažu, nagrada je dodeljena Jeleni Maksimović u filmu “Dubina dva” Ognjena Glavonića o masovnim grobnicama kosovskih Albanaca u Batajnici.

Žiri u sastavu: Nebojša Bradić, urednik kulturno-umetničkog programa RTS, reditelj i montažer Zoran Popović, reditelj Lazar Stojanović, i Hanka Kastelicova, izvršna producentkinja dokumentarnog programa evropskog HBO, ocenjivao  je takmičarski program domaćih filmova devetog Beldocsa.

Domaći film “Voli vas vaša Sexymaja” reditelja Ivana Mandića, dobio je nagradu od strane žiri Fipresci Srbija u sastavu Ivan Karl, Đorđe Nikolić i Marjan Vujović uz obrazloženje da je kroz dokumentarnu formu uspeo da podseti na italijanski neorealizam.

Nagrada za najbolji strani dokumentarni film, međunarodne takmičarske selekcije, ravnopravno je dodeljena ostvarenjima “Sonita” rediteljke Rokšare Ghaem Maghami, za kompleksan portret 16-godišnje umetnice koja se “ne dvoumi oko toga koji princip treba u životu slediti i koja se odlučuje da izabere drugačiji put u svetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu”.

PROČITAJTE JOŠ: Autorka pobedničkog filma sa Sandensa Rokšara Ghem Maghami otkriva ekskluzivno za portal Lisa: kako sam snimila dokumentarac Sonita uprkos najstrožijoj cenzuri na svetu (BELDOCS 2016)

Nagradu je dobio i filmu “Velika sreća” (Kirsten Burger, Mikko Gaestel, Johannes Müller) za intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži da preispita svoja stanovišta o umetnosti, sreći i običnom životu.

Međunarodni žiri su činili: Ulrich Ziemons (Arsenal - Institut für Film und Videokunst), Mira Vocinkić (HRT), Valentina Delić (filmski autor) i Jovica Tojagić (RTV).

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu “Rejv Iran”, Suzane Regine Mojres, zbog načina na koji je uspeo da uz humor dočara dramatičan ljudski i umetnički život u uslovima neslobode. 

Podzemna tehno scena Teherana i manična tehno-rejv žurka pod opasnim okolnostima u pustinji tema je filma koji se prikazao po drugi put, poslednjeg dana BELDOCS festivala, zbog interesovanja publike.

Beldocs festival ove godine je prikazao više od 60 filmova. Festival je zatvorio najnoviji film oskarovca Majkla Mura " Koga sledećeg napasti?".

PROČITAJTE JOŠ: Premijerna projekcija filma Majkla Mura “Koga sledećeg napasti” zatvara Festival BELDOCS 2016.

Ova subverzivna komedija i oštra kritika američke spoljne politike je nakon premijere u Torontu i prikazivanja u Kanadi, Čikakagu, Njujorku, Berlinu, Luksemburgu, Filadelfiji i Novom Zelandu,  stigla i pred beogradsku publiku. Film "Koga sledećeg napasti?" svi zainteresovani će moći da pogledaju u bioskopima od 19. maja.

Izvor: Lisa