Novi Zeland proizvodi velike količine voća, a naročito jabuka. I svake godine nailazi na isti problem, a to je nedostatak sezonskih radnika. Prema pisanju mnogih stranih portala, pretpostavlja se da će im i ove godine nedostajati nekoliko hiljada sezonaca koji bi šest dana nedeljno u dve smene brali i pakovali kivi i jabuke.

U zavisnosti od područja na kojem se voćnjaci nalaze, berbe počinju krajem februara i traju do sredine maja. Tamošnji voćari zato traže od svoje Vlade da odobri dolazak većeg broja sezonskih radnika iz celoga sveta, koji bi, pomoću turističke vize došli na Novi Zeland i pomogli u berbi.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko se isplati sadnja šipka: Dostanići iz Salaša Noćajskog ubiru 10 tona na 2 hektara

Prema trenutnim propisima, Novi Zeland godišnje sme da primi najviše 9.500 sezonskih radnika. Ukoliko im ne bude odobreno povećanje, neki proizvođači voća najavljuju da će ili smanjiti proizvodnju ili neće ulaziti u planirana proširenja zasada. Kompanije ističu da se radi naporno, po potrebi i duže od 8 sati dnevno, odnosno da su berači plaćeni po učinku, te da se dnevno može zaraditi i do 19.400 dinara, naravno u protivvrednosti novozelandskog dolara. Šanse su veće ukoliko imate vozačku dozvolu.

PROČITAJTE JOŠ: Zanimljiv oglas za sve koji traže novi dom i posao: evo šta je potrebno da biste dobili kuću na poklon u Vojvodini

Novozelandski portal picktheworld.org piše da je u toj državi zagarantovana najniža satnica, tako da niko ne može da zaradi manje od 14,75 dolara po satu. Neke kompanije su organizovale i Dane otvorenih vrata da bi potencijalne sezonce upoznale s uslovima, ali odziv nije bio očekivan. Iz kojeg god dela sveta dolazili, poželjno je da sezonski radnici znaju barem osnove engleskog jezika. Važno je i dobro zdravstveno stanje, kao i mnogo drugih pojedinosti.

Svi detalji dogovaraju se s potencijalnim poslodavcima, a  kad je o velikim proizvođačima jabuka reč, na Novom Zelandu ih ima više od pet stotina.

Izvor: Agroklub