Izložba "Tri boje vina - čovek i vino" traje od 23. decembra 2015. godine do 27. februara 2016. godine a možete je posetiti u Galeriji nauke i tehnike SANU, u ulici Đure Jakšića broj 2, u organizaciji Prirodnjačkog muzeja, dok se drugi deo izložbe pod nazivom "Tri boje vina - Geologija i vino" može posetiti u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. 

Multidisciplinarna izložba "Tri boje vina - Čovek i vino" obuhvata botanički, agrikulturni, istorijski i etnološki aspekt uzgajanja vinove loze i proizvodnje i upotrebe vina. 

Izložba predstavlja sveobuhvatne informacije o kulturološki i civilizacijski veoma rasprostranjenom piću koje je neraskidivo povezano sa prirodom i prirodnim procesima, ali koje takođe ima višestruki značaj za čoveka, ne samo kao napirak, već u oređenoj meri i kao civilizacijski faktor. 

Postavka obuhvata herbarijumski materijal, vizuelni prikaz različitih vina, fotografije snimljene na orginalnim lokacijama, karte, crteže, kao i audio-vizuelne i digitalne instalacije. 

Na izložbi ćete saznati  kako je čovek od divlje loze  „stvorio“ pitomu.  Koje su osnovne razlike između belog, crnog i roze vina.  Zašto je to neobično „pivo sa planina“ u Asiriji postalo statusni simbol, a u Antičkoj Grčkoj filozofsko piće.  Šta je to „đavolsko vino“ i kako je  ugljen dioksid  proslavio pokrajinu Šampanj.

Međutim, uprkos putu vina kroz civilizacijske uspone i padove,  i hiljadama godina duge vinske kulture, ovaj napitak ne bi postojao da nije same Prirode, jer za svako vino, bilo da je ono dobro ili loše, neophodna je  jedna biljka i jedna gljiva, vinova loza i kvaščeva gljivica, bez njih nema ni vina. A čarobna formula koja, bez razlike, utire put svim vinima ovoga sveta vrlo je jednostavna – zove se alkoholno vrenje i u potpunosti je dar Prirode.