Srpske košarkašice su odmah po završetku finala na Evropskom prvesntvu 28. juna 2015. godine počele da slave, a taj nezaboravni, istorijski trenutak ovekovečile su selfijem. 

To su osmesi koji su razgalili srpsku naciju!

Zlatnim srpskim košarkašicama čestitke stižu sa svih strana posle trijumfa u finalu Evropskog prvenstva nad Francuskom i osvajanja titule kontinentalnog prvaka.

Košarkašica Srbije Ana Dabović proglašena je za najkorisniju igračicu (MVP) na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Dabovićeva je bila najbolja igračica i u finalu EP i zajedno sa Sonjom Petrović predvodila Srbiju do titule prvaka Evrope. Njih dve ujedno su izabrane u najbolju petorku šampionata.

Ostale članice idealne postave su Alba Torens iz Španije i Sandra Gruda i Selin Dumer iz Francuske. Srbija je pobedom u finalu EP izborila plasman na OI naredne godine u Rio de Žaneiru.

"Pokazale ste kako se bori, pokazale ste kako se pobeđuje za svoju zemlju. Srbija se divi vašoj borbenosti i hrabrosti. Vaša pobeda je posebna i zato što ste je izvojevale na veliki srpski praznik Vidovdan. Hvala vam na ovoj radosti za naš narod!“", navodi se u čestitki predsednika, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio - "Najsrdačnije čestitke našim košarkašicama na istorijskom uspehu i osvajanju titule evropskog šampiona! Ovakav trijumf osvaja se talentom, napornim vežbama, odricanjem, ali i srcem i timskim radom. Hvala u ime budućih šampionki koje će slediti vaš primer".

Čestitkama se pridružio i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić, koji je prisustvovao finalnoj utakmici u Budimpešti. "Sve čestitke košarkašicama na ovom istorijskom uspehu! Ozbiljno su pristupile igri, pokazale kako se bori za pobedu i dovele Srbiju na pobedničko postolje! Ponosan sam i od srca im čestitam, navijam za njih u Riju"“, navodi se u čestitki ministra Udovičića.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao: "Upućujem vam najiskrenije čestitke, u svoje i u ime svih Beograđana, na najvećem uspehu u istoriji ženske košarke naše zemlje i osvajanju prve zlatne medalje na Evropskom prvenstvu. U finalu ste iskoristile odličnu priliku i osvojile najsjajnije odličje zahvaljuljući izuzetnoj timskoj igri tokom čitavog prvenstva.

Od srca čestitam i selektoru i stučnom štabu, ali i čitavoj srpskoj javnosti na podršci koju je pružila našim predstavnicama. Svi su još jednom pokazali kako se u odlučujućim trenucima igra, ali i navija za Srbiju. Uveren sam da će sa istim žarom sa kojim se navijalo, Beograd dočekati svoje šampionke”".

Čestitikama se pridružila i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković: "Čestitam vam i na izuzetnoj igri koju ste pokazale kako u finalnoj utakmici, tako i tokom celog Evropskog prvenstva. Pokazali ste izuzetan talenat i kvalitet, požrtvovanost i timski duh.

Srbija je ponosna na vas“", navodi se u čestitki Maje Gojković. Pored političara, uspeh ženske srpske reprezentacije veličaju i kolege sportisti i brojne druge javne ličnosti. Među njima i Veljko Paunović, selektor omladinske fudbalske reprezentacije koja bila šampion sveta.

Srpske košarkašice imale su zaista veliku podršku s tribina u finalu Evropskog prvenstva.

Košarkaški savez Srbije pobrinuo se za 300 karata, koliko je trebalo našoj ekspediciji, pa su u Budimpešti juče bili i brojni članovi porodica naših dama. Uz sestre Milicu i Anu Dabović bio je njihov otac Milan.

"Hvala im na medalji. Mnogo sam srećan. Hvala celom timu, a posebno selektoru Marini Maljković, koja i prošle i ove godine pozvala i Anu i Milicu u tim. Prethodni selektori to nisu radili", bio je uzbuđen Milan Dabović. I uz Sašu Čađo bili su njeni najmiliji.

Ocu Čedomiru i majki Verici, koji su od početka šampionata u Mađarskoj, pridružio se dečko Miloš Savović. Reč je o košarkašu Vršca, inače rođenom bratu košarkaša Crvene zvezde Borisa Savovića.

Izvor: Kurir