Ansambl narodnih igara i pesama Kolo održaće 3. aprila u 20 časova koncert na sceni "Stamenković" u Ustanovi kulture Palilula, u okviru ciklusa "Kolo u Beogradu / Beograd u kolu". Koncert je deo globalne kampanje povodom 2. aprila, Svetskog dana osoba sa autizmom.

Specijalni gosti koncerta biće članovi Saveza "Autizam Srbija", čime će Ansambl "Kolo" dati podršku podizanju svesti o autizmu na viši, globalni nivo, i doprinosu da osobe sa autizmom lakše nađu svoje mesto u društvu.

Koncert posvećen Svetskom danu osoba sa autizmom jedna je u nizu akcija koje će Ansambl Kolo sprovoditi u narednom periodu i na taj način davati podršku marginalizovanim grupama. Već 8. Aprila, u 20 časova, Kolo će nastipiti u Narodnom pozorištu u Nišu, u saradnji sa Udruženjem "Drugačiji Zajedno".

Na koncertu će nastupiti i dečja folklorna grupa koju čine osobe sa Daunovim sindromom, autizmom i lakom mentalnom ometenošću.

VIŠE: Da li je autizam metabolički problem

Rad dece sa intelektualnim smetnjama, u folkloru i narodnom stvaralaštvu zasniva se na motorici i aktivnostima, s obzirom na to da su osobe sa intelektualnim smetnjama nisu fizički aktivne, ne bave se sportom, i uglavnom sede kod kuće.

VIŠE: Trka kroz pustinju za pomoć deci sa autizmom

Folklor im pomaže da povećaju fizičku sposobnost i da umanje anksioznost, uči ih igri, samodisciplini i da prihvate poraz, ujedno razvijajući veštine timskog rada.